De druppel die de emmer deed overlopen was de mededeling van Hans dat hij misschien wel een tijd alleen wilde gaan wonen om alles eens te overdenken. Ron wilde dit absoluut niet. Hij zag dit als het begin van het einde. De seks stelde immers ook al niet meer veel voor.

Hans wilde ook zijn lover dan wat vaker zien, zodat hij kon voelen of dit nu de ware was, maar zat in dilemma omdat hij Ron niet alleen wilde laten met Dennis. Met Dennis had hij niet veel op; het was echt Ron z'n kind. Ron was een echte regelneef; Hans een zachtaardige, wat stille man.

In de relatietherapie bleek meteen dat ze heel verschillend in de relatie zaten. Herstel van de relatie hadden ze niet allebei tot doel. Het bleek dat Ron heel happy was met hun leventje en Hans eigenlijk niet zo. Hij hing er een beetje bij, zei hij. Ron werd boos dat Hans dat niet eerder verteld heeft. Dan hadden ze er iets aan kunnen doen, verweet hij Hans. Hans zei dat hij geen oor vond voor zijn klachten.

Tsja, daar zit je dan als relatietherapeut.

In zo’n geval ga ik me eerst richten op het nemen van beslissingen. Gaat Hans nu wel of niet een tijdje apart wonen? Een heet hangijzer. Vragen zijn dan: waar wil je dan precies achter komen Hans? Welke doelen stel jezelf? Hoe lang vinden jullie dat die proefperiode moet zijn?

Ook gaf ik ze een alternatief: de regel van twee. Dat houdt in dat je niet apart gaat wonen maar je juist inzet om nog een keer te proberen, alles te maken van wat er van de relatie te maken valt. Dus alle leuke dingen die Hans met zijn lover doet, gaat hij ook doen met Ron. Leuke etentjes, leuk hotelletje, etc. Hans wilde dit niet, want hij vond zijn lover te belangrijk: ‘We delen niet alleen het bed maar ook waarden met elkaar’. Zijn nadeel: de lover woonde in Griekenland, waar hij voor zijn werk regelmatig kwam.

Ook een taboe-onderwerp snijd ik aan: hoe is die lover? Wie is het? Wat heb je met elkaar? Wat delen jullie? Vaak wordt een lover geïdealiseerd en lijkt het gras groener aan de aan de andere kant. In de praktijk loopt iemand vroeg of laat tegen dezelfde problemen aan.

Na vijf sessies kwamen Ron en Hans erachter dat het werkelijk probleem hun communicatie was.

Hans was kennelijk niet in staat geweest om te zeggen dat hij het graag leuker met Ron wilde hebben. Ron is bij stress een controlfreak; hij geeft dan overal commentaar op en luistert slecht. Doordat twee jaar geleden Dennis ernstig ziek was is hij controlerender geworden.

Hans was geleidelijk aan afgehaakt op het bestieren van het huishouden door Ron en het gebrek aan aandacht. Alleen hij zag niet dat door zijn zwijgen Ron steeds maar harder liep, en niet goed begreep wat hem bezig hield, wat zijn wensen waren.

Doordat ze beiden inzagen dat hun relatie verslechterd is door de ziekte van Dennis namen ze zich voor hun contact te verbeteren. Ron wilde meer gaan luisteren en minder commentaar geven wanneer Hans taken van hem overnam, zoals het naar school brengen van Dennis. Hans zou duidelijker aangeven wat hij niet wilde en vooral wat hij wél wilde.

Over de Griekse lover werd nog geen besluit genomen, maar ze hadden een ander belangrijk besluit genomen, namelijk dat ze allebei wilde werken aan een leuker en beter contact met elkaar. Na een paar maanden klaarde de sfeer zó op dat ze nu bij elkaar willen blijven. Hans gaat nu nog enkel eens een weekendje naar Griekenland, er is geen sprake meer van een ‘relatie’ met de Griekse lover.

Momenteel werken ze allebei aan het verbeteren van hun seksualiteit met elkaar. Hans heeft wonderwel meer zin. Ron is bezig met ‘ontspannen’ tijdens de seks. Daarvoor hebben ze enkele oefeningen van me gekregen. Hans heeft er aandacht voor gekregen meer bij zijn eigen opwinding te blijven zonder dit van Ron te laten afhangen.