"Als twee vrouwen of mannen in liefde en trouw samenleven, dan zie ik daar eerlijk gezegd geen problemen in", aldus predikant Mark Janssens in dagblad Trouw.

Gevoelig onderwerp
Dit is eigenlijk geen nieuws, volgens Janssens. Het besluit is al een jaar geleden genomen maar geheimgehouden omdat het een erg gevoelig onderwerp is. Binnen de kerk was dan ook lang niet iedereen het er mee eens.

Aanleiding tot het verrassende besluit was het ontslag van een homodominee in 2005. Voorzitter van de Nederlands-gereformeerde kerken (NGK), Ad de Boer zegt dat de nasleep hiervan hem duidelijk maakte dat er geen ruimte was voor homo's die diaken of ouderling wilden worden. En helemaal niet voor homo's die dromen van een functie als predikant.

Nuance
Na het verschijnen van het artikel in Trouw verscheen er in het Reformatorisch dagblad een artikel waarin wat nuance werd aangebracht. Een woordvoerder van de kerkenraad ontkent hierin dat praktiserende homo's op de kansel worden toegelaten. "Dat klopt echt niet. Natuurlijk kun je zeggen dat een predikant ook een ouderling is, met bijzondere gaven, enzovoort, maar zeker gevoelsmatig is er nog altijd verschil tussen een ouderling en een predikant."

Wel geeft hij aan dat dit besluit als een stijgende lijn moet worden gezien en dat de volgende kerkenraad op zijn vroegst al in 2012 de beslissing zal nemen om praktiserende homo's wel ouderling of diaken te laten worden.