Of je nu net aan het daten bent, of al jaren bij elkaar: hiv en soa zijn niet de meest romantische onderwerpen om te bespreken met je vriendje. Sommige jongens en mannen zijn er heel nuchter over, anderen mijden het thema liever. Toch is het verstandig erover te praten met je partner, zeker als jullie neuken zonder condoom of van plan zijn om dat te gaan doen. Want seks tussen vaste partners is helaas niet altijd veilige seks. Dat blijkt: 67 procent van de nieuwe hiv-infecties bij jonge homomannen vindt plaats binnen relaties. Met andere woorden: zij krijgen hiv van hun eigen partner, vaak omdat ze condooms te snel achterwege laten.

Niet wegstoppen
Schorer en GGD Rotterdam-Rijnmond ontwikkelden de online Seks-wijzer waar je makkelijk, anoniem en snel informatie en tips kunt krijgen over veilige seks in je (huidige of toekomstige) relatie. Ook kun je er de Vaste Relatie Check doen. Binnen vijf minuten heb je de uitslag, voorzien van adviezen die zijn toegespitst op jouw situatie. Deze adviezen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Als je niet honderd procent zeker bent van je eigen hiv-status of die van je vriend, kan het lastig zijn erover te beginnen. Het lijkt makkelijker om het weg te stoppen. Terwijl je juist over dit soort dingen moet praten.

Wat als het mis gaat
Veel mannen streven naar een monogame relatie. Maar weet je zeker dat jij en je vriend daarmee hetzelfde bedoelen? En wat doe je als het toch een keer gebeurt? Het is handig om dat af te spreken. In andere relaties is wel ruimte voor seks met anderen. Ook daarover kun je afspraken met elkaar maken: variërend van ‘we zijn altijd samen’ tot ‘we kiezen voor een trio, seks met een ander is oké, maar zonder neuken of als je met anderen neukt, gebruik je altijd een condoom’. Maar ondanks afspraken en goede bedoelingen kan het wel eens anders lopen dan gepland. Stel: je vergeet het condoom. Je voelt je er zelf al stom genoeg over, moet je er dan ook nog tegen je vriendje over beginnen? Ja, natuurlijk. Maar hoe creëer je de ruimte in je relatie om lastige zaken te bespreken?

Ga het gesprek aan
Seks-wijzer en de Vaste Relatie Check helpen je om je situatie in kaart te brengen. Waar nodig krijg je tips en adviezen die je stimuleren om samen met je partner het gesprek aan te gaan, tot het concreet plannen van een afspraak voor een hiv-test aan toe. En zeg nou zelf: is het niet veel prettiger om je niet onzeker te hoeven voelen?

Doe de Vaste Relatie Check!
Al jaren een vaste relatie of net een nieuwe vriend? Vul samen Seks-wijzer in. Beantwoord de vragen en check jullie score. Gebruik de Vaste Relatie Check als aanleiding om met elkaar te praten over seks: monogamie, seks buiten de deur, internetdaten, testen op soa en hiv, hoe gaan jullie ermee om als een hiv-test voor een van beiden vervelend uitpakt, enzovoorts.
Ook handig: gebruik de Vaste Relatie Check om je alvast voor te bereiden op een vaste relatie. Hoe wil je de seks in dat geval? En hoe zorg je voor je eigen gezondheid en die van je partner? Je vindt Seks-wijzer op MANtotMAN.nl.
Lees ook:
» Fucks, facts & figures (5) reacties
» Geef je bloot op schorermonitor.nl (23) reacties
» Man of Mietje scoort (34) reacties
» Testen: ja natuurlijk (19) reacties