Wel eens in Barcelona geweest? Veel mannen zijn er niet alleen zongebruind, mannelijk en gespierd, maar ook nog eens homo! In Nederland lijkt het idee ontstaan dat gays vooral ontzettend vrouwelijk zijn. En juist ook veel homo’s zelf schijnen zich bewust als een dramaqueen te gedragen. Gepikeerd, lichtgeraakt en aanstellerig jammeren zij zich een weg door de samenleving. Ze zijn herkenbaar door het gebrek aan zelfspot en de voortdurende dwang om iets persoonlijk op te vatten (voor degenen die dit persoonlijk opvatten: ja, ik heb het dus over jou).

“Homo’s zijn vaak zoveel knapper dan hetero’s,” hoor je meisjes (faghags-à-la-Karen-Walker) vaak zeggen. Nou, in Barcelona kan ik het beamen. Maar hier, nee. De Nederlandse gayscene lijkt soms meer op een hysterische kudde, waarin iedereen elkaar klakkeloos volgt. We hebben de zelfbruiner- en de sjaaltjeshype achter de rug. What’s next, felgekleurde maillots? Jongens, wáár zijn de persoonlijkheden? Er zijn heus wel uitzonderingen, maar niet genoeg.
Aan de andere kant zijn veel homo’s juist als de dood voor stereotypering. Maar daar zou ik me niet te druk om maken. Het idee dat je meer man - of vrouw -bent als heterozijnde is bullshit. Het is een denkbeeld dat je vaak zelf hebt gecreëerd. Zolang je jezelf bent, kun je ook gewoon genieten van extravagante en kleurrijke types.

Want homo’s zijn er toch ook, net als hetero’s, in allerlei soorten en smaken? Caesar, Robin Hood, Perkamentus en de halve Griekse godenwereld; ze waren allen niet vies van de herenliefde. En dat waren toch echte mannen, die door velen werden aanbeden.

En in principe is Roze Maandag geen dag waarop homo’s zich als aparte kliek etaleren, zoals bijvoorbeeld tijdens de canal pride wél het geval is. Het is een feest waar holebi’s (blijft een vreemd woord) en hetero’s samen feest vieren. Macho’s hoeven zich een dagje niet overdreven te bewijzen aan de chickies. Je zachte en tolerante kant tonen is zoveel stoerder. Hen zou ik willen adviseren: stamp die teksten van George Michael en Cher maar vast in je hoofd, neem nog een coubergh fristi en Be gay for a day.

Lieverds, haters en stalkers: CU @ Roze Maandag!

Arvid
Lees ook:
» Roze Maandag 2009 (13) reacties
» Roze Maandag: Be Gay For a Day (Blog 3) (0) reacties
» Word Gay.nl Promohomo! Roze Maandag (0) reacties
» Nog 15 hotelkamers over voor Roze Maandag Tilburg (0) reacties
» Roze Maandag: Be Gay For a Day (Blog 2) (118) reacties
» Roze Maandag: Be Gay For a Day. (66) reacties