Voorlichtingscoördinator Krzysztof Dobrowolski-Onclin: “Wij ontvangen een kleurrijk pallet aan aanvragen. Van scholen voor zeer moeilijk lerende of moeilijk opvoedbare kinderen tot  scholen voor praktijkonderwijs. Van VMBO’s tot gymnasia”. Naast onderwijsinstellingen zijn ook steeds meer andere instellingen geïnteresseerd in het lesaanbod. Dobrowolski-Onclin: “Afgelopen jaar hebben we zelfs aan bewoners van verzorgingshuizen voorlichting gegeven!”.

Het COC Amsterdam is blij met dit succes. Volgens COC Amsterdam voorzitter Dennis Boutkan voorziet de voorlichting in een enorm sterke behoefte om meer te weten te komen over homoseksualiteit en de daadkracht van scholen om homofobie te bestrijden. “Nu nog naar de scholen waar het lastiger is om mee in gesprek te komen, gelukkig steunt de gemeente ons in deze aanpak”.
Het succes van de voorlichtingsgroep is mede te danken aan de goede relatie met de onderwijsinstellingen en de professionele inzet van de voorlichters. De lessen worden standaard door twee voorlichters gegeven, bij voorkeur en man en vrouw, waarbij elke voorlichting zorgvuldig wordt voorbereid en aangepast aan de achtergrond en het niveau van de groep.

Dobrowolski-Onclin: “De grote kracht van onze lessen is dat er échte homo's, lesbiennes of bi’s  voor de klas staan, die het aandurven op persoonlijke en kwetsbare wijze te praten over homoseksualiteit. Dat maakt indruk op de klas”.
Volgens het COC Amsterdam zijn niet alle voorlichtingen even succesvol en moeten de vrijwilligers een dikke huid hebben. De voorlichtingscoördinator: “Ja, er wordt wel eens gescholden en niet iedereen is na de les bekeerd. Maar echte agressieve situaties behoren gelukkig tot uitzonderingen. Er is één hardnekkig vooroordeel: er wordt vaak gedacht dat veel allochtone leerlingen zich schuldig zouden maken aan homofobie. Maar deze groep leerlingen is vaak heel nieuwsgierig en wil veel weten. Wij komen ook veel lastige klassen tegen met alleen maar oer-Hollandse kinderen. Anderzijds zijn er zat klassen met een groot percentage allochtone kinderen, waar de gastles van een leien dakje gaat.”

COC Amsterdam is ook heel trots op de 5 Amsterdamse scholen die gezamenlijk met hun (hetero) scholieren dit jaar mee gaan varen aan de Amsterdam Pride Canal Parade. Dit toont dat Amsterdamse scholen echt het lef hebben te gaan staan voor de acceptatie van hun homoleerlingen.
De gemeente Amsterdam trekt de komende jaren extra geld uit om te investeren in voorlichting over homoseksualiteit. COC Amsterdam heeft recentelijk samen met Youth Spot een pilot project afgerond met voorlichting aan jongerenwerkers.