Blije blonde barmannen en pittig panterbehang
 
 
Waar Amsterdam qua hoeveelheid homohoreca met afstand op de eerste plaats staat, is onze grote havenstad een heel goede tweede. Zeker ook gezien het feit dat hier de landelijke trend van sluitende kroegen en teruglopende bezoekers succesvol bestreden wordt. Er zijn wat cafés dichtgegaan, maar in de afgelopen jaren zijn daar gewoon weer nieuwe voor in de plaats gekomen. Ons wachtte een kroegentocht die ons langs maarliefst negen kroegen en één club ging leiden.
 
Lef, food and drinks
We waren wat aan de vroege kant, maar Lef had al gasten. Een blije blonde barman met overtuigende flirtogen heette ons enthousiast welkom waarna zijn baas bij sprong om de cocktails en mixjes met ons door te nemen. Kortom, met de hospitality zat het wel goed. Ook de muziek was lekker, maar liedjes aanvragen is niet het concept. De inrichting oogde hip en classy en met een terras aan het schouwburgplein heeft Lef nóg een extra pluspunt. Kortom: een sfeervolle en zeer toegankelijk café wat aantoont dat een hippe tent niet arrogant hoeft te zijn tegen de klanten. Daar hoef je geen lef voor te hebben.
 
Regenboog
Conceptueel heel andere koek was het in de Regenboog. Dat is nou echt een ongecompliceerd Oudhollands rampestampende gezelligheidskroeg met songfestivalhits, Nederlandstalige feestmuziek aangevuld met wat hits van de Homo top-100 cd’s. Hysterische slingers en zestienkleuren-plinten bepalen de sfeer in combinatie met alweer een blonde barman. Deze was uit Tsjechië geïmporteerd dus we verstonden er niet veel van en informatie geven ging ook wat ver. Maar eerlijk is eerlijk: hij deed zijn uiterste best. Net als de gezellige barmevrouw waar je een bierviltje met je verzoeknummer aan kan geven en dan gaat ze hem gewoon draaien. Zo hoort dat! Publiek? Nou ja, vrolijke jongeren, dansende potten en homo’s die nog weten hoe het was toen Bonnie St. Clair op 1 stond, voeren de boventoon. Iedereen is welkom.
 
Strano
Een paar deuren verderop staat de tegenhanger van Regenboog, want in Strano is alles hip. De inrichting, de muziek, de toiletten, de cocktailkaart en, jawel, ook een blonde barman. Alles was ingestoken op het thema hip en trendy. We verwachten dat hier voornamelijk een wat jonger publiek in komt drinken om later naar Gay Palace te gaan en daar lijkt het ons dan ook de tent voor. Je mag liedjes aanvragen, mits de barman er is. Want helaas, omdat de barman vaker bij zijn vrienden buiten voor de deur te vinden was dan binnen bij zijn klanten, voelden wij ons wel wat minder welkom dan in de andere cafés. Aan de andere kant was het nog vroeg en toen we wat vragen hadden stond hij uiteindelijk helemaal voor ons klaar.
 
Loge 90
De naam verwijst naar het jaar waarin ‘De Loge’ gestart is, maar wat ons betreft had de kroeg net zo goed ‘De Zoete Inval’ kunnen heten. Alles en iedereen is welkom, jong, oud, blank of zwart, kom maar binnen en geniet van de ongedwongen huiskamersfeer in de Loge. Laat je niet te snel afschrikken door de rare combinatie van opblaaspapegaaien en een muur vol panterprint-vloerbedekking. Dat oogt ordinair, maar staat als het ware symbool voor het feit dat alles hier kan. De barmannen zijn gezelligerds met oog voor al hun gasten en dat geeft je een fijn gevoel. De Loge is er voor iedereen, barman Peter komt er zelf ook al 25 jaar, wat knap is, want het 20 jarig jubileum MOET nog gevierd worden.
 
C’est la Vie
Sinds 4 september 2008 zit in de zwarte paardenstraat het kleine dappere kroegje “C’est la Vie”. Achter de bar staat de oneindig enthousiaste Ricardo die iedereen schat of lieverd noemt en zonder veel introductie zo een arm om je heen slaat. We luisteren naar Gerard Joling en Jim in een barok interieur wat nog wat aan gezelligheid kan winnen. De nieuwigheid straalt nog een beetje af van deze veredelde buurtkroeg en zoals altijd bij buurtkroegen, ons kent ons voert de boventoon wat het voor buitenstaanders wat lastiger toegankelijk maakt. Maar gelukkig is er Ricardo, de barman, die voor iedereen een brede glimlach in huis heeft.
 
Cosmo
Vlakbij discotheek Gay Palace zit al heel erg lang de Cosmo Bar. Maar echt al HEEL erg lang. Loop er maar eens binnen en je ziet hoe lang het er al zit. Het hele pand staat, hangt en ligt vol met echo’s uit het verleden. Oude foto’s, gedateerde lampjes en ook barman Harrie komt er al een tijdje. Wat een pluspunt is want je hoeft er maar naar te vragen en Har trekt de anekdotedoos helemaal open voor een heerlijke verhandeling over toen en nu. Eerlijk is eerlijk, Cosmo is niet de plek voor jong en hip publiek maar zit je verlegen om een praatje of wil je gewoon even rustig een biertje drinken zonder hysterisch geretettel van jonge huppelnichten in skinnyjeans, ga dan even aan de bar hangen en doe Harrie de groeten.
 
Gay Palace
Zegt de ene homo Rotterdam, dan zegt de andere homo waarschijnlijk: Gay Palace. Want hoewel ze in het verleden weleens bijna van de horecakaart gevaagd dreigden te worden, is Gay Palace still going strong en dus nog altijd een begrip als gay discotheek. Hoewel de Gay Palace niet zo groot is als de naam doet vermoeden, voldoet het wel aan alle eisen. In de kelder zit een leuke bar met popmuziek, daar boven is de club met lekkere dance die goed aan elkaar gedraaid wordt en buiten staat iedereen voor de deur sfeervol te roken.
 
Het publiek is voornamelijk jong en gemixt, de dansvloer staat rond twee uur ’s nachts goed vol en als je af en toe even bij wilt komen, ga je naar beneden. Daar zitten ook de wc’s compleet met een authentieke toiletjuffrouw en die heet Will. Ze is lief, degelijk en verkoopt waaiers voor 1 euro voor een ieder die verkoeling zoekt. Nou wat ‘Will’ je nog meer?! Nou, ja, dat er misschien eens een stylist komt die iets doet aan de gedateerde look en feel van Gay Palace. Vergeleken bij het Bölke van vorige maand is de Palace wel een hele grote sprong terug in de tijd. Als het Bölke een hip jasje is, is Gay Palace een bloemetjesjurk. Maar dat doet niks af aan de verder perfecte sfeer en jawel, ook hier vonden we weer een bijzonder blonde barman.
 
Keer-Wéér
Maar die viel in het niet vergeleken bij de drie blonde enthousiastelingen achter de bar van nachtkroeg en afterpartyhouse ‘Keer-Wéér’. Dit geoliede team presteerde het om een goeie stemming, persoonlijke aandacht en snelle bediening te combineren. Wat knap is, want de toko zat afgeladen vol toen we er aankwamen. Verwacht ook hier geen ‘VT wonen’ look and feel maar een minimalistische benadering van hoe je iets inricht. Het meubilair bestaat uit stamgasten en die komen vanzelf binnen, ga er alleen niet op zitten want de kans is iets te groot dat ze dat veel te fijn vinden. Maar goed, het was dan ook vier uur ’s nachts toen we er aankwamen. We weten niet hoe de Keer-Wéér een paar uur vroeger is als je nog nuchter bent. Rotterdammers raden het aan als afsluiter en wij zijn het daar volledig mee eens.
 
Op vijf minuten lopen van de Keer-Wéér ligt het Hilton Rotterdam. Heerlijke bedden, fijne douche, oftewel een ideale plaats om bij te komen van een Rotterdamse stapavond. De volgende ochtend loop je over het Weena binnen vijf minuten naar het station. Ook handig!
 
Cijfer Rotterdam 9.0. Het aanbod is breed en er is voor ieder type homo wel een kroeg te vinden waar je het lekker naar je zin kunt hebben. En als je afwisseling zoekt zitten alle kroegen op loopafstand van elkaar. Mocht de Palace je ding niet zijn, dan blijven een aantal kroegen tot diep in de nacht open, dus je hoeft in geen enkel geval vroeg naar huis. Maar het grote pluspunt van Rotterdam is het algemene gastheerschap. Waar je ook kom, je bent welkom en dat gevoel krijg je ook. Het publiek is divers en zit er overal om er een auwerwets geselluge avond van te maken.   
 
Volgende maand gaan we voor de zomerspecial de grens over!
 
 
Noot: Voor dit onderzoek bezoeken wij uitsluitend kroegen/bars/clubs die minstens eenmaal per week te bezoeken zijn en zich officieel in de eerste plaats op homo’s richten. Speciale feesten en/of evenementen vormen geen onderdeel van het onderzoeksgebied. Overal zullen we aan vaste bezoekers en barpersoneel vragen of de avond representatief is voor de kroeg/bar/club om zo een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de kroeg/bar/club. Voor de erbarmelijke kwaliteit van de foto’s is de camera van Kristiaan verantwoordelijk. Meningen en conclusies in het artikel zijn subjectief en niet noodzakelijkerwijs de mening van GAY.NL.

 
Lees ook:
» GAY.NL gaat stappen! Enschede (17) reacties
» GAY.NL gaat stappen! Apeldoorn/Almere (26) reacties
» GAY.NL gaat stappen! Arnhem (20) reacties
» GAY.NL gaat stappen! Groningen (36) reacties
» GAY.NL gaat stappen! Tilburg/Breda (36) reacties
» GAY.NL gaat stappen! UTRECHT (56) reacties
» GAY.NL gaat stappen! (45) reacties