Uit een rapport van de Inspectie van Onderwijs bleek onlangs dat de helft van de leerlingen in het voortgezet onderwijs denkt dat scholen niet veilig genoeg zijn voor homo's en lesbo's om uit de kast te komen. Met Gay-Straight Alliances moet dit gaan veranderen. GSA's organiseren acties op hun eigen school en gaan het gesprek aan met hun omgeving en de schooldirectie over seksuele diversiteit. Jongeren laten hun GSA's zien op www.gaystraightalliance.nl. Een GSA is eigenlijk niets meer dan een samenwerking tussen homo en hetero.

Veiligheid
Marjon (17) van het Stad en Esch College in Meppel heeft samen met haar vrienden een GSA opgezet. "Ik ben zelf hetero maar ik vind het belangrijk dat iedereen op school zich veilig voelt op school, ook homo’s." Resultaat van hun GSA was o.a. een week die in het teken van diversiteit stond.

Diversiteit
COC Nederland staat volkomen achter de GSA's. Projectleider Geert-Jan Edelenbosch zegt: "Wij willen jongeren ondersteunen om zelf het onderwerp seksuele diversiteit op school op de agenda te zetten. Jongeren zetten zelf actiegroepen op, wij ondersteunen, begeleiden, brengen jongeren bij elkaar en bovenal: we proberen jongeren het zelfvertrouwen te geven om zelf op te staan."

De tieners zullen verdeeld worden over 3 verschillende boten: de Jong&Out boot, de boot van Minister Plasterk en een boot met jongeren en docenten van Amsterdamse scholen. Voor alle jongeren is er na de Canal Parade vanaf half 8 een GSA-feest bij COC Amsterdam