Zon, zee, strand. Mooie mannen in kleine zwembroekjes. Een lekker drankje in de ene hand en aan de andere een zongebruinde hunk die in net verstaanbaar Engels precies de juiste woorden in je oor lispelt. Dat kan nog leuk worden. Vooral als je goed bent voorbereid op de rest van dit vakantieavontuur.

Eigen merk
Zelfs al kom je eigenlijk voor de oudheidkundige musea en pittoreske kerkjes: zorg er altijd voor dat je genoeg condooms en glijmiddel op basis van water of siliconen bij je hebt. Afhankelijk van waar de reis naartoe gaat, is de kwaliteit van het lokale rubber vaak wisselend. Soms zelfs ronduit slecht. Er gaat niets boven je eigen vertrouwde merk en maat. Neem dus voldoende condooms mee en verdeel ze over je handbagage en je koffer. Mocht die laatste onverhoopt in een ander vakantieoord terechtkomen dan jij, dan heb je in elk geval iets.

In veel landen zijn goede condooms en glijmiddel te koop. Toch is het handig om van te voren te checken waar op jouw vakantiebestemming goedgekeurde condooms en glijmiddel te koop zijn en hoe je erom vraagt. Bewaar je condooms op een koele plaats. In de hete zon gaat de kwaliteit van condooms snel achteruit. Zorg ervoor dat ze niet beschadigen.

Geen paniek
Heb je hiv en gebruik je medicijnen? Zorg er dan voor dat je voldoende medicatie meeneemt. Neem ook een voorraadje voor een paar dagen mee in je handbagage. Dan hoef je niet meteen in paniek te raken als je koffer niet op Ibiza aankomt.

In veel Afrikaanse en Aziatische landen is meer dan tien procent van de bevolking drager van het hepatitis A of B virus. Ben je nog niet ingeënt en ga je op reis naar Afrika of Azië? Laat je dan vaccineren tegen hepatitis A en B. Hepatitis B vaccinatie is gratis en je regelt het makkelijk en snel via b-a-man.nl.

Wees duidelijk
Wees duidelijk over safe sex. Maak met jezelf de afspraak om het altijd veilig te houden. Laat je niet verleiden door een paar verliefde ogen die bijna smeken om het vandaag maar eens zonder condoom te doen. Een afspraak met jezelf helpt je bij je standpunt te blijven als het erop aankomt. En zorg dat je weet hoe je in de taal van je vakantieland over een condoom moet beginnen. Ben je bang dat jouw condoomboodschap niet overkomt? Pak er dan zelf één. Dat is in alle talen duidelijk. Veilige seks is ook: niet klaarkomen in de mond.

Toch een soa
Een condoom voorkomt niet alle soa. Zoek van tevoren uit waar je terecht kunt als je toch een soa oploopt. Een goede bron is de Spartacus International Gay Guide die jaarlijks wordt geactualiseerd. Maar je kan voor advies ook bellen met Gay&Lesbian Switchboard. Sla het nummer alvast op in je mobiel: +31 (0) 20 62 36 565.

Kom je er niet uit, vraag dan aan een local of hij je uitlegt waar je terecht kunt. Waarschuw je (seks-)partner en heb geen seks totdat de soa helemaal weg is.

Onveilig gedaan
Goede voornemens willen in de hete zon nog wel eens smelten of verzuipen in de drank. Heb je geneukt zonder condoom? Zoek dan uit of een PEP-kuur raadzaam is. Heb je risico gelopen? PEP kan voorkomen dat een virusoverdracht daadwerkelijk een hiv-infectie wordt. Maar let op: begin zo snel mogelijk met PEP, minimaal binnen 72 uur. In het buitenland kan dit lastig zijn. Probeer of Switchboard je kan helpen. En laat je bij terugkomst in Nederland na drie maanden testen.

Taallesje
Ik wil met je neuken maar...
... only with condom [Engels]
... nur mit Kondom [Duits].
... seulement avec condom [Frans]
... solo con condón [Spaans]
... soltanto con un preservativo [Italiaans]
... somente com um preservativo [Portugees]