Roze Zaterdag 2009 trok een recordaantal bezoekers. De dag begon met een optocht van oldtimers langs verschillende ambassades van landen waar het nog slecht is gesteld met de rechten van homo’s en lesbo’s. Aansluitend was de bezinningsbijeenkomst in de Kloosterkerk en de officiële opening in theater Diligentia, waar voor het eerst de John Blankenstein-prijs werd uitgereikt aan Fred Kleian voor zijn inzet om homoseksualiteit bespreekbaar te maken binnen etnische kring. Dolly Bellefleur kondigde er de oprichting van een nieuwe politieke partij aan: Dol op Nederland.

Den Haag kleurde steeds meer roze. Vanaf het hoofdpodium op het Lange Voorhout toonde minister Plasterk de regenboogvoering van zijn nieuwe pak en sprak over de ‘Roze Zaterdag nieuwe stijl’. Ik mocht de aanwezigen welkom heten in de hofstad en één van de hoofdacts van de dag aankondigen. Ieder van ons heeft of had een moeder, en iedere homo heeft er een moeder bij gekregen toen hij of zij uit de kast kwam: Willeke Alberti! Willeke straalde en zong de sterren van de hemel. 

Ook de staatssecretaris van Economische Zaken, Frank Heemskerk, die eerder in de week had gesproken op een bijeenkomst van de Company Pride, was er. Zijn collega Jack de Vries van Defensie bezocht de stand van geüniformeerde beroepen, waar onder andere politie en defensie zich presenteerden. De voorman van de VVD, Mark Rutte, liet zich uitgebreid fotograferen met wie maar wilde op een oranje bank in de stand van de VVGay op de informatie markt.

Het paviljoen van de jongeren trok de aandacht onder het motto ‘Straight Forward’, naast een podium met vele dj’s. Nooit eerder waren er zoveel jongeren op een Roze Zaterdag, dit kwam o.a. dankzij de samenwerking met Gay.nl en de Gay&Night. Op het Plein verzamelden zich steeds meer lesbo’s voor het optreden van Ellen ten Damme. Twee busladingen vol homo’s uit Breda, geregeld door de Venisebar, stonden feestend bij de Dutch Diva’s en Gerard Joling. De presentatoren, Danny Rook en Bart Ettekoven, vermaakten iedereen vanaf het hoofdpodium, niet alleen homo’s en lesbo’s, ook hetero’s waarvan velen met kroost. Het stadhuis was roze uitgelicht wat bij de invallende schemering steeds duidelijker werd en aan het einde van de dag sloot Björn Again het officiële programma af.

Den Haag heeft een nieuwe standaard gezet voor de Roze Zaterdag. Daar is door heel veel mensen keihard aan gewerkt. Ik wil iedereen die door zijn of haar inzet en/of komst heeft bijgedragen aan het succes heel erg bedanken. Vele bezoekers hebben al aangegeven dat er in de The Hague Festival-periode standaard een evenement met een ‘roze rand’ hoort. Ik ben voor!