Boris van der Ham (D66) heeft schriftelijk opheldering gevraagd over zijn deelname aan het omstreden congres. Rouvoet zal echter niet lijfelijk aanwezig zijn maar, opent het congres met een videoboodschap. Volgens D66 moet Rouvoet de confrontatie aangaan met de aanwezige conservatieve organisaties. Deze organisaties zijn stuk voor stuk tegen homo's, alleenstaande ouders, voorbehoedsmiddelen, abortus en euthanasie.

Conservatief
"Ik maak me zorgen dat Rouvoet, die tot het conservatieve deel van de regering behoort, onvoldoende de confrontatie zal aangaan. Hij moet echt uitdrukkelijk het standpunt van de Nederlandse regering over het voetlicht brengen. Anders kan hij inderdaad beter wegblijven," aldus Van der Ham.

De woordvoerder van Rouvoet zegt dat de minister in zijn videoboodschap duidelijk zal maken dat hij minister is van alle gezinnen, ongeacht status, gender etc. Ook zal hij deelnemers oproepen om 'bruggen te bouwen' en na te denken over hoe ze met verschillende opvattingen van andersdenkenden om kunnen gaan en samenleven.