Men denkt dat deze groep bewust zwijgt over homogerelateerde aanvallen. Uit angst, uit schaamte of omdat ze denken dat de politie er toch niets mee doet. De politie uit die regio hoort weinig over homogeweld. Het is voor hen dan ook moeilijk om te zeggen of homofobie een rol speelt bij bepaalde geweldzaken. "Ons is er alles aan gelegen het probleem aan te pakken, maar dan hebben we wel aangiftes nodig", zegt Ronald van der Leeden, woordvoerder van het politiekorps. "Geweld tegen homo's is laf en bruut. Aangevers kunnen rekenen op absolute discretie en begrip."

 

Zwijgen

In 2008 kwamen er 12 aangiftes binnen van homogerelateerde mishandeling. Van vernieling, belediging, chantage en mensenhandel werd in Gelderland-Midden per delict 1 keer aangifte gedaan. De politie denkt dat het uit schaamte is dat er niet vaker aangifte wordt gedaan of dat er gewoonweg niet bij wordt verteld dat het om homogeweld ging.

De politie krijgt veel meldingen binnen van geweld op homo-ontmoetingsplaatsen waar vooral bezoekers komen die niet uit de kast zijn. Deze homo's doen vaak uiteindelijk dan ook geen aangifte, bang voor de eventuele thuisblijvers die hierover worden ingelicht.

COC Midden-Gelderland, gevestigd in Arnhem, herkent het beeld dat de politie schetst. Ook het COC hoort zelden over concrete voorvallen van homogeweld.