Het gesprek met Wouter Neerings (voorzitter COC Nederland), Dennis Boutkan (voorzitter COC Amsterdam) en Wilfred Meijer (directeur COC Groningen) vindt plaats vanmiddag plaats in het pand van het COC aan de Rozenstraat in Amsterdam.

In het Vlaamse tijdschrift Dag Allemaal zou de positiviteitsgoeroe gezegd hebben dat ‘homofilie een ziekte is’.

Tegenover de Gaykrant ontkende hij dit, om vervolgens in het tv-programma Pauw & Witteman en bij RTV Noord Holland weer te stellen dat homo’s ‘abnormaal’ zijn.

COC vroeg het Nederlandse bedrijfsleven vervolgens om Ratelband te boycotten. Het Amsterdamse PvdA-raadslid Mulder diende tegen Rateband een aanklacht vanwege discriminatie in.

Update:
Emile Ratelband neemt zijn kwetsende uitspraken over homo's terug en is lid geworden van het COC. Na een goed gesprek kwamen Ratelband en het COC dinsdagmiddag met een gezamenlijke verklaring waarin Ratelband afstand neemt van zijn eerdere opmerkingen. Het COC vraagt bedrijven en organisaties af te zien van een verdere boycot van de positiviteitsgoeroe.

Ratelband noemde zijn uitspraken na afsloop van het gesprek 'een beetje dom en naïef' en bood er zijn 'nederige excuses' voor aan. "Ik wist oprecht niet dat homo's nog zoveel last hebben van discriminatie", aldus Ratelband. Vervolgens tekende hij de COC lidmaatschapschapskaart.

In de verklaring die Ratelband en COC vanmiddag naar buiten brachten (zie foto) staat ondermeer dat homoseksualiteit geen ziekte of afwijking is, dat lesbo's en homo's niet abnormaal zijn en dat je in Nederland gewoon homo moet kunnen zijn.

"Ik ben blij dat we het gesprek met Ratelband zijn aangegaan, je ziet dat dat veel misverstanden uit de wereld helpt" stelt Wouter Neerings (voorzitter COC Nederland) over de bijeenkomst.

Dennis Boutkan (COC Amsterdam): "Ratelband heeft royaal zijn excuus aangeboden en wij zien dan ook geen reden meer voor een boycot".

Volgens Neerings kan je aan uitspraken zoals Ratelband die eerder deed niet schouderophalend voorbijgaan: "Het kwetst mensen en creëert een verkeerd klimaat. En dat terwijl de helft van de leerlingen hun school geen veilige plek vindt om uit de kast te komen, één op de drie werknemers niet voor zijn seksuele voorkeur durft uit te komen en er regelmatig geweldsincidenten tegen homo's plaatsvinden."

De bijeenkomst bij het COC was een initiatief van COC Nederland, COC Amsterdam en COC Groningen. Die reageerden daarmee op uitspraken over homoseksualiteit die Ratelband de afgelopen weken deed bij o.m. Pauw & Witteman, RTV Noord Holland, de Gaykrant en het Vlaamsche magazine Dag Allemaal.

[Bron: COC NL]