Olijke openingstijden en dartelende dartbords
 
 
De tijd van de Mythe is niet meer. Nijmegen stond in onze herinnering te boek als grote homostad met meerdere homofeesten en homoclubs, maar de Kiss Kiss Club is slechts eens per zes weken en de laatste dansclub, de Lounge (voorheen de Mythe), heeft zijn deuren gesloten. Toch vonden we vijf homokroegen reden genoeg om de Waalstad te bezoeken, wat resulteerde in alweer het één-na-laatste Gay.nl gaat stappen!-verslag…

Café Albert
In Nijmegen beginnen ze vroeg. Café Albert opent om drie uur ’s middags en je kunt er dan al direct terecht om te kaarten, te darten, te biljarten of om gewoon een biertje te komen drinken. De barman/eigenaar, met verrassend genoeg dezelfde naam als het café, runde hiervoor de Monroe in het centrum. Hij heeft er voor gekozen om met Café Albert een klein stukje buiten het centrum te gaan zitten, waardoor de kroeg ook door buurtbewoners gevonden wordt. Zo heel ver buiten het centrum is het trouwens niet, Café Albert ligt van alle homocafé’s zelfs het dichtste bij het station.

De service was vriendelijk, Albert maakte gezellig een praatje en de liedjes die we wilden horen (Britney) werden opgezet. Ook de cocktailwens werd ingewilligd. Toen we vroegen of hij cocktails had, ging Albert druk met een instructieboek in de weer om tien minuten later twee prima cocktails te presenteren.

Als je geen zin hebt in de drukte van het centrum of eerder op de dag al animo hebt voor een drankje, is Café Albert een prima uitvalsbasis.

De Meermin
Bij De Meermin zijn ze niet blij. Keer op keer is de regenbloogvlag die buiten hing gestolen. Inmiddels hebben ze dat opgelost door een regenboogschelp op het raam te plakken, maar er hangt nog steeds een sfeer alsof al het onrecht des werelds de bezoekers en barvrouwen is aangedaan. Dat is misschien lichtelijk overdreven, maar erg gezellig was het niet in De Meermin. Er mocht niet worden gedart, we mochten geen liedje aanvragen en cocktails doen ze alleen op zondagmiddag. Desalniettemin leken de bezoekers die er waren, het naar hun zin te hebben en het moet gezegd dat de twee eigenaresses er veel aan doen om bezoekers te lokken door het organiseren van diverse activiteiten.

Chaps
Wat Nijmegen vooral een streepje voor geeft op andere steden van soortgelijke grootte, is Chaps. Deze fetisj-bar zorgt ervoor dat de Nijmegenaar wezenlijk iets te kiezen heeft. Het publiek dat meer van kinky houdt, kan uitstekend aan z’n trekken komen in Chaps, dat wekelijks speciale thema-avonden heeft, diverse tv-schermen met visueel vertier aan de wand en er is ook een ruime darkroom.

Op de zaterdagavond dat wij er waren, was het niet spectaculair druk in de Chaps, maar er zat genoeg leven in de brouwerij en wat meteen opviel was dat mensen uit de hele regio naar Nijmegen komen voor de Chaps.

Eén van de bezoekers was Aris, die we eerder dit jaar tegenkwamen als barman in Apeldoorn. Hij vertelde ons dat het Coming Out Café inmiddels alweer is overgenomen door een nieuwe eigenaar.

De Verjaardag
Het meest gezellige feestcafé van Nijmegen is De Verjaardag. Je ziet helaas niet vaak meer een barman die zoveel vreugde uitstraalt als Hermie van De Verjaardag, en dat sloeg over op de sfeer in de kroeg. Er werd volop gelachen, gedronken, gedart en lesbisch gedanst.

De muziek paste bij de sfeer en toen we vroegen om Guus Meeuwis werd meteen de halve live-cd gedraaid. De Verjaardag wordt door een breed publiek bezocht: jong, oud, man en vrouw en het werkt. Iedereen vermaakt hier zich met elkaar en dat, in het weekend, tot in de vroege uurtjes.

Mets
We sloten de avond af in de Mets. Dit ruime café staat erom bekend het jongste publiek te trekken en dat bleek in de praktijk ook zo te zijn. We hebben de hele avond niet anders dan gezellige dansmuziek gehoord, waaronder de door ons aangevraagde nummers Jai Ho! en Remedy. Mets biedt een goede mix van bijpraten met vrienden en uitgaan om te dansen, hoewel het jammer was dat het ook hier niet al te druk was.

Ook in Mets worden diverse activiteiten georganiseerd, waaronder speeddates voor alleen mannen of vrouwen maar Mets is ook gewoon de moeite waard om zonder aanleiding te bezoeken. In het weekend zijn ze vanaf twee uur open en kun je er heel betaalbaar borrelhapjes of een tosti eten

Conclusie
Cijfer 7,5, het lijkt alsof de jeugd zijn energie opspaart voor de zeswekelijkse KissKissClub, want veel jongeren zijn we in Nijmegen niet tegengekomen. Dat is op zich niet erg want in bijvoorbeeld De Verjaardag hing een uitstekende sfeer waar bijna iedereen met gemak een gezellige avond kan hebben. Dankzij de errug relaxte sluitingstijden in Nijmegen, heb je al gauw een ontspannen avond waarop je de kroegen die je aanspreken op je gemak kunt bezoeken. Dankzij Chaps is Nijmegen ook nog eens voor een breder publiek toegankelijk. Nijmegen heeft, als grote stad met veel studenten en de sluitingstijden, veel potentieel om een aansprekende homo-uitgaansstad te worden maar is nu nog net niet de moeite waard.

Hebben we het beste voor het laatst bewaard? In ieder geval wel het meeste, maar daarover lees je in de winterspecial.

 
 
Noot: Voor dit onderzoek bezoeken wij uitsluitend kroegen/bars/clubs die minstens eenmaal per week te bezoeken zijn en zich officieel in de eerste plaats op homo’s richten. Speciale feesten en/of evenementen vormen geen onderdeel van het onderzoeksgebied. Overal zullen we aan vaste bezoekers en barpersoneel vragen of de avond representatief is voor de kroeg/bar/club om zo een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de kroeg/bar/club. Voor de erbarmelijke kwaliteit van de foto’s is de camera van Kristiaan verantwoordelijk. Meningen en conclusies in het artikel zijn subjectief en niet noodzakelijkerwijs de mening van GAY.NL.
 
 
Lees ook:
» GAY.NL gaat stappen! Den Bosch / Eindhoven (18) reacties
» GAY.NL gaat stappen! Den Haag (7) reacties
» GAY.NL gaat stappen! Zomerreportage (6) reacties
» GAY.NL gaat stappen! Rotterdam (25) reacties
» GAY.NL gaat stappen! (45) reacties