Ga eens na of je een match hebt op het gebied van samenwonen. Je kunt je afvragen:
  1. Wie treedt meer op de voorgrond? Is dat dominerend of OK voor je?
  2. Is hij een ‘jager’ of meer een ‘huisman‘? Een open relatie vraagt strakke afspraken bij samenwonen….
  3. Heb je seksueel echt een goede klik? Een must! Zeker om het vol te houden bij alle verleidingen rondom je relatie.
  4. Houdt hij ervan om op zichzelf alleen te zijn thuis, of heeft hij veel gezelligheid nodig? Erg fijn als je hierin op elkaar lijkt.
  5. Is hij een opruimer of houdt hij van een gezellige rommel? Te grote verschillen zijn immers een bron van ergernis
  6. Denk je aan kinderen of het ‘homo-huwelijk’? Neem deze wensen en eventuele obstakels voor de toekomst serieus. Voor je ‘t weet, zit je in het schip.
  7. Deel je dezelfde politieke opvattingen? Wilders en Groen Links onder één dak werkt niet.
  8. Hoe denk je over gezond eten, roken, drinken en partydrugs? Zie ook dát maar eens te matchen.
Je kunt deze vragen ook samen beantwoorden. Daarbij hoef je het niet steeds met elkaar eens te zijn, maar het kan jullie wel helpen te besluiten of samenwonen een goed idee is. Ook zijn we ook nog eens 'mannen'. Mannen huilen niet graag. We bekken soms nog eerder onze lieveling af, dan dat we ons onvermogen erkennen, of onszelf kwetsbaar maken. In het ergste geval storten we ons op ons werk, leven we als vrienden in één huis en halen we de seks alleen buiten de deur. Niet echt romantisch. De kunst is om er desondanks weer iets leuks van te maken!

Uit je dak gaan brengt je niets; voeten op de grond houden wel.


Laten we nu eens naar onze dagelijkse hobbels kijken. Je ziet dan dat veel huiselijke ellende voortkomt uit zogenaamde ‘uitvoerings-controle’ conflicten. Dat wil zeggen dat wanneer de één een klusje in huis uitvoert, de ander commentaar gaat geven. Hij gaat controleren en zeggen hoe de klus uitgevoerd moet worden. Vermijd dit zoveel mogelijk, want het wordt snel strijd.

Zorg er dus voor dat als je een klusje uitvoert, je daar ook de regie over houdt. Ga niet uit je dak bij commentaar; voeten op de grond. Maak hem duidelijk: jij gaat over de kwaliteitscontrole; die verantwoordelijkheid neem je dan ook. Hij doet weer een andere klus. Stem dit zoveel mogelijk met elkaar af. Bespreek ook eens hoe je ontevredenheid op een acceptabele manier naar elkaar kunt uiten. Wie kent het niet: vriendlief heeft jouw mooie T-shirt in de wasmachine  'verprutst'? Ruzie in de tent! In zulke gevallen werkt een Ik-boodschap beter. Bijvoorbeeld: "ik word er ongelukkig van als ik mijn T-shirt zo terugzie". Of, als het uit slordigheid voortkomt: “Dat kan zo niet voor me; houd alsjeblieft rekening met mij(n)…..”.

Geld is vaak ook een punt. Als je vriend een gat in z’n hand heeft, baken dan je eigen bijdragen aan het samenwonen goed af. Zeg hoeveel je maandelijks betaalt. Spreek af welke uitgaven altijd vóór gaan, zoals de huur en de huishoudpot. Leg samen het geld tijdig apart. De lol is er immers gauw af, wanneer de één de privé-uitgaven van de ander gaat controleren.

Een ander berucht probleem is, het -ineens- geen zin meer in seks hebben. Voor de ander een raadsel. Een oorzaak kan zijn dat de één zich eigenlijk heel erg gekwetst heeft gevoeld, doordat de ander -onverwacht- vreemd is gegaan. Als dat niet goed wordt uitgepraat, wordt het ‘geen zin hebben’ onderdeel van een onopgeloste kwestie. Ook wil de zin in seks nog wel eens verdwijnen omdat je bij samenwoning elke nacht bij elkaar ligt. Dan valt er niet veel meer te veroveren.

Voor de jagers onder ons valt een stuk spanning weg.

Ook gebeurt het tegendeel weleens: dat hij zich teveel opdringt naar de smaak van de ander. De ander kan moeilijk ‘nee’ zeggen. Dat gaat niet lang goed; wie geen baas meer is over zijn eigen lichaam, verliest vroeg of laat zijn zin in seks met zijn partner. Pas wanneer je bij seks ‘nee’ kan zeggen; kan je ook ‘ja’ zeggen…

Soms stapelt het zich op, leef je als vrienden met elkaar in één huis en wordt de seks alleen buiten de deur gehaald. Dan is de intimiteit zoek. Al die verhalen over leuke speeltjes en fetishes gaan hieraan voorbij. Werk dan een tijdje aan goed contact met elkaar. Verleid je man bijvoorbeeld met een romantisch avondje uit. Masseer hem eens. Wees terughoudend met allerlei verleidingen van buitenaf zoals een gay-vakantie, het bezoeken van allerlei verleidelijke profielen, etc. Het is onnodige stress voor je relatie en je geborgenheid.