Doug Morris, de baas van de Universal Music Group, kent Tori al zo'n 25 jaar en spoorde de pianovirtuoos aan om het project te gaan doen. "Er zijn al genoeg cd's waarop die liedjes heel traditiegetrouw worden uitgevoerd, en er zijn ook al genoeg cd's waarop de liedjes in een pop- of R&B-uitvoering zijn gegoten, dus geef er vooral je eigen draai aan," aldus Morris.

Big band
Midwinter Graces is daardoor een album geworden waarop we vooral géén Jingle Bells of Let It Snow zullen terugvinden. Amos componeerde een zes-tal eigen nummers voor het album, waaronder het big band-nummer Pink And Glitter. De traditionele nummers die op het album staan werden door Amos allemaal bewerkt en voorzien van nieuwe teksten.

Het enige nummer dat in Nederland ook echt bekend is als kerstklassieker, is de bonus track die je op de Deluxe Edition kunt vinden: Stille Nacht, Heilige Nacht! Helaas durfde Tori het niet aan om het nummer ook daadwerkelijk in het Nederlands in te zingen, ondanks het feit dat één van haar technici uit Groningen komt en dus makkelijk even een lesje 'Fonetisch Nederlands voor Beginners' had kunnen geven. Muzikaal gezien is Midwinter Graces een rijk album, waarop gelukkig weinig 'sleigh bells' maar wel veel strijkers, blazers en zelfs weer klavecimbel te vinden is.

Familie aangelegenheid
Kerst is een echte feestdag voor de familie, moet Tori gedacht hebben, want ze besloot van Midwinter Graces ook meteen een familie aangelegenheid te maken. De opera-achtige vocalen van één van haar nichten, Kelsey Bodyns, zijn te horen op het nummer Candle: Conventry Carol. Tori's 9-jarige dochtertje Natashya Hawley zingt mee op het nummer Holly, Ivy And Rose, wat daardoor een hartverwarmend moeder/dochter-momentje wordt. Het is ook weleens fijn om Tori's dochter in een positief daglicht te zien - veel van Tori's fans zijn van mening dat Tori op creatief gebied flink achteruit is gegaan sinds de geboorte van Natashya.

Opvallend is wel dat, voor iemand die altijd een erg uitgesproken mening heeft gehad over het Christendom (één van haar meest bekende singles heet niet voor niets Crucify), Tori Amos een vrij tamme kerstplaat heeft gemaakt. Grote afwezige op Midwinter Graces is Amos' prachtige versie van Have Yourself A Merry Little Christmas (Christmas In Space), dat in '97 als b-kantje van de single Spark verscheen.

MartijnT


Winnen!
Heb je zin om dit jaar kerst samen met Tori te vieren? Gay.nl mag vijf exemplaren van het nieuwe Tori Amos album Midwinter Graces verloten! Mail naar win@gay.nl o.v.v. 'Tori en geef antwoord op de volgende vraag:

Hoe heet Tori's man en de vader van Natashya?

Vergeet vooral niet je profielnaam en volledige adres mee te sturen!

Let op: Goldmembers krijgen voorrang! Nog geen Goldmember?
Klik hier voor info!

Je kunt niet meer winnen, de winnaars hebben bericht gekregen.