De Pledge of Allegiance is een eed die o.a. door leerlingen op basisscholen wordt afgelegd. De Pledge of Alliance luidt zo: "I pledge allegiance to the flag of the United States of America and to the republic for which it stands: one nation under God, indivisible, with liberty and justice for all."

Rechten
Wanneer CNN aan Phillips vroeg waarom hij weigert de eed af te leggen, zei hij het volgende: "Ik ben opgegroeid met veel mensen en goede vrienden die homo of lesbo zijn en ik denk echt dat zij dezelfde rechten als alle andere mensen moeten hebben. En ik ga niet zweren dat ze dat allang hebben."

Onbegrip

Toen Will weigerde stuitte hij uiteraard op onbegrip van zijn leraar. Tegen CNN vertelde hij wat zijn reactie hierop was: "Ik zei uiteindelijk, heel kalm, 'Mevrouw, met al het respect maar, u kan van een brug afspringen'."

Ook zei Phillips dat hij door zijn standpunt herhaaldelijk uitgescholden is voor 'gay-wad', een discriminerende term voor homo's.

Trots
De vader van Will, Jay Phillips, is trots op zijn zoon. Volgens hem ziet Will al de media-aandacht als een kans om mensen duidelijk te maken wat er aan de hand is. "Hij vindt dat het niet uitmaakt dat hij tien jaar oud is, hij heeft alsnog een mening en rechten en hij wil een verschil maken."

Bekijk hieronder het interview met de 10-jarige Will Phillips.