Op het eerste schijfje vind je alle hits waarmee ze eind jaren ’80 doorbrak en vele awards in de wacht sleepte. Zoals (bijna) altijd worden Janet's geflopte eerste twee albums, Janet Jackson (1982) en Dream Street (1984) volledig genegeerd, en dus begint deze compilatie met What Have You Done For Me Lately, het pittige nummer over haar gestrande huwelijk met James DeBarge, waarmee Janet in 1986 eindelijk écht doorbrak. Ook haar samenwerking met A&M-oprichter Herb Alpert, Diamonds (in Nederland destijds een grote hit) is op The Best te vinden. Verder natuurlijk nummers zoals Nasty, Rhythm Nation en That's The Way Love Goes. De Europese editie heeft ook nog een remix van When I Think Of You als (vrij overbodige) bonus track.

Pret
Op het tweede schijfje staat recenter materiaal. We beginnen met het geniale nummer If, altijd een favoriet tijdens concerten, vooral door de strakke en sexy choreografie. Ook haar wereldwijde nummer 1 hit Together Again uit 1997 is op de tweede disc te vinden. Met de rest van de singles scoorde ze in het algemeen helaas minder goed, maar dat mag de pret niet drukken.

Gastoptredens
Op The Best vind je ook veel gastoptredens, van o.a. de eerdergenoemde Herb Alpert, Nelly, Busta Rhymes, Q-Tip, en Luther Vandross. Haar duet met Beenie Man, Feel It Boy, is gelukkig niet aan deze verzamelaar toegevoegd. Janet bood destijds nog haar excuses voor de samenwerking aan, toen bleek dat de Jamaicaanse rapper allerlei homohatende opmerkingen had gemaakt, zowel tijdens interviews al in zijn nummers. Vreemd genoeg staat op het hoesje dat het nummer I Get Lonely een duet is met de band BLACKstreet, maar op de cd zelf staan gewoon de albumversie. Niet dat we dat erg vinden, overigens.

Uptempo ode
Het album wordt afgesloten met het nieuwe nummer Make Me, een ode aan haar broer Michael. Geen depressief nummer waarin ze het verlies van haar broer beschrijft, maar een up-tempo nummer waarin ze het refrein van zijn hit Don’t Stop ‘Til You Get Enough aanhaalt. In de bijbehorende videoclip ziet Janet er weer uit als een meisje van maximaal 25, waardoor mensen zich wellicht toch af gaan vragen wat haar geheim nu eigenlijk is. Daar gaan we volgend jaar gedeeltelijk achterkomen, want in 2010 brengt Janet niet alleen een nieuw album uit, maar ook een boek waarin ze alles uit de doeken doet over haar gevecht met de weegschaal.

Weinig aandacht
The Best is een prima overzicht van de singles die Jackson de afgelopen 23 jaar heeft uitgebracht. Vooral uit de nummers op het eerste schijfje blijkt hoe goed ze eind jaren '80 eigenlijk was. Niet voor niets werd de jaarlijkse uitreiking van de Billboard Awards in 1990 een paar weekjes uitgesteld omdat Janet er op de originele datum niet bij kon zijn ivm haar wereldtournee. Ze won die avond maarliefst acht (!!) awards. Er is wel opvallend weinig aandacht voor de albums die ze na 2000 uitbracht, en van het album Damita Jo (dat vlak na de 'Nipplegate'-affaire in 2004 uitkwam) is zelfs geen enkel nummer op de verzamelaar terug te vinden. Niet dat die albums erg goed hebben verkocht, maar voor de volledigheid zouden we toch graag nummers als All Nite (Don't Stop) en So Excited op deze verzamelaar hebben teruggezien.

MartijnT

Winnen!
Samen met Janet terugblikken op haar carrière? Gay.nl mag vijf exemplaren van het nieuwe Janet Jackson verzamelalbum The Best verloten! Mail naar win@gay.nl o.v.v. 'Janet' en geef antwoord op de volgende vraag:

Binnenkort komt in Amerika ook nog een film uit waarin Janet meespeelt. Noem tenminste 3 speelfilms waarin Janet te zien is.

Vergeet vooral niet je profielnaam en volledige adres mee te sturen!

Let op: Goldmembers krijgen voorrang! Nog geen Goldmember?
Klik hier voor info!

De prijswinnaars hebben de cd inmiddels ontvangen.