In mei van dit jaar werd bekend dat Shaffy leed aan slokdarmkanker.

Shaffy werd op 29 augustus 1933 geboren in Neuilly-sur-Seine, een Parijse voorstad, en groeide bij zijn moeder op in Cannes. Hij kwam uiteindelijk in Nederland terecht waar hij een opleiding zou volgen aan de Amsterdamse Toneelschool.

In de jaren '60 kreeg hij een relatie met Joop Admiraal. Samen reisden ze naar Rome in de hoop om daar als acteurs in films te kunnen gaan werken, maar zonder succes. Eenmaal terug in Nederland richtte hij theatergroep Shaffy Cantant op, en werkte veelvuldig samen met pianist Louis van Dijk en zangeres Liesbeth List.

Shaffy werd verliefd op fluitist en toetsenist Thijs van Leer en schreef over hem het lied Jij Bent Nu Daarbinnen. In de jaren '80 was hij zowel in de film- als toneelindustrie werkzaam en in 1993 speelde hij Don Quichot in de musical De Man van La Mancha.

In de afgelopen tien jaar ging het bergafwaarts met Shaffy. Hij werd regelmatig dronken langs de Amsterdamse grachten gesignaleerd, en werd uiteindelijk opgenomen in een verpleegtehuis. Hij bleef wel af en toe optreden.

Shaffy scoorde in zijn carrière veel hits, waaronder Sammy, Laat Me en natuurlijk Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk en Bewonder. Zijn gehele solo-oeuvre is verzameld in de boxset Laat Mijn Liedjes Nu Maar Zwerven.