Er wordt in eerste instantie op vijf locaties in Amsterdam gestart. Vanaf 2010 volgen er meer. De bedoeling is alle Nederlandse homo-uitgaansgelegenheden van condooms te voorzien. De uitbaters van homogelegenheden hebben een belangrijke rol bij de condoomverstrekking. Ze betalen de distributiekosten en houden in de gaten wanneer er nieuwe bestellingen gedaan moeten worden.

Barrières wegnemen
Een condoom is het beste middel om hiv te voorkomen, maar eenderde van de homomannen lukt het niet om ze altijd te gebruiken. Er zijn momenten dat niet aan condooms wordt gedacht. Iemand kan bijvoorbeeld vergeten condooms van huis mee te nemen. Of er is sprake van veranderde plannen, waardoor iemand opeens in de kroeg belandt. Voor deze en andere situaties is het goed dat er een vangnet is van gratis condooms.

In veel landen worden condooms gratis aangeboden op plaatsen waar homo- en bimannen elkaar ontmoeten. In Nederland gebeurt dit spaarzaam. Gratis condooms verstrekken neemt barrières weg. Het Aids Fonds veronderstelt dat dit een positieve bijdrage zal leveren aan het gebruik van condooms door mannen die seks hebben met andere mannen.

Condooms én glijmiddel
Bij de condooms zitten sachets glijmiddel. Zonder glijmiddel is de kans dat het condoom scheurt acht keer zo groot. Op sommige condooms zit al een beetje glijmiddel, maar dat is nooit genoeg voor anale seks. Vandaar dat het belangrijk is ook glijmiddel te verstrekken.

Informatie over veilig vrijen
Alle kroegen, bars, sauna, bioscopen en feesten gericht op homo- en biseksuele mannen kunnen deelnemen aan het programma. Met deze uitgaansgelegenheden worden overeenkomsten gesloten, waarbij zij zich verplichten om naast gratis condooms en glijmiddel, ook preventie-informatie aan te bieden. Voor de locaties waar ook seks plaatsvindt geldt de extra voorwaarde dat ze zich aansluiten bij het project Veiliger Sekslocaties van Schorer. Dit betekent dat de locaties moeten zorgen voor goede informatie en hygiënische omstandigheden. Daarnaast zal het personeel een keer per jaar een training over veilig vrijen krijgen.

In heel Nederland
Het condoomprogramma loopt vijf jaar en voorziet in een plan voor voortzetting na deze termijn. De uitvoering is in handen van ‘Condomerie’ in samenwerking met Schorer en GGD-en. De bedoeling is condooms en glijmiddel gratis ter beschikking te stellen
  1. op alle binnenlocaties in Nederland waar seks tussen mannen plaatsvindt.
  2. zo dicht mogelijk bij de plaats waar de seks gebeurt.
  3. in homo ontmoetingsplaatsen waar geen seks plaatsvindt
Er wordt begonnen op vijf locaties in Amsterdam. De uitbreiding naar de rest van de homo-ontmoetingsplaatsen vindt plaats vanaf 2010. In een keer invoeren van het programma is niet doenlijk omdat er met iedere uitbater afzonderlijk overeenkomsten moeten worden afgesloten.