Hijzelf beweert dat hij dat niet zelf heeft bedacht, maar dat het een uitspraak van Sint-Paulus is. "Men wordt niet geboren als homoseksueel, maar men wordt het, om verschillende redenen: kwestie van opvoeding, omdat men zijn eigen identiteit niet ontwikkeld heeft tijdens de adolescentie", aldus de kardinaal.

Belediging

Misschien zijn zij niet schuldig, vindt hij, maar handelen tegen de natuur en de waardigheid van het lichaam is een belediging van God volgens kardinaal Barragan.

‘Homoseksualiteit is een zonde maar dat rechtvaardigt geen enkele vorm van discriminatie. God alleen heeft het recht te oordelen’, aldus de prelaat. Hij voegt daar tenslotte nog aan toe dat het om wel om mensen gaat en dat men hen om die reden moet respecteren.

Discriminatie
Pater Federico Lombardi, de woordvoerder van het Vaticaan, heeft opgeroepen 'elke vorm van onrechtvaardige discriminatie van homo's te voorkomen'. Hij deed deze uitspraak in reactie op Barragan.
‘De homoseksuelen moeten met respect en tact behandeld worden’, zei de Vaticaanse woordvoerder.

Verschillende bronnen binnen het Vaticaan zeggen dat het Vaticaan helemaal niet blij met de verklaringen van kardinaal Barragán. ‘Dit soort uitspraken doen het imago van de Kerk geen goed’, aldus Italiaanse media.