Op Rated R klinkt de 21-jarige Rihanna een stuk volwassener en pittiger dan op Good Girl Gone Bad uit 2007. Dat kon haast ook niet anders; begin dit jaar werd ze mishandeld door haar toenmalige vriend Chris Brown, en nadat ze aangifte deed belandden de foto's van haar bont en blauw geslagen gezicht ook nog eens op straat (nouja, op het internet, maar dat komt heden ten dage zo'n beetje op hetzelfde neer).

Niet verwacht
Je zou misschien verwachten dat Rated R vol zou staan met verwijzingen naar het incident, maar dat valt eigenlijk wel mee. De eerste single Russian Roulette, een ijzersterke duistere powerballad, is misschien niet helemaal wat men van Rihanna zou verwachten. Desalniettemin staat het nummer als een huis en weet Rihanna goed de emotie van iemand die onder schot wordt gehouden over te brengen. Een nummer als Russian Roulette hadden we eigenlijk niet van Rihanna verwacht en komt dus als een aangename verrassing!

Op het album zingt de uit Barbados afkomstige zangeres verder vooral over hoeveel sterker ze is geworden (Wait Your Turn, Hard) en het showbiz-leven dat ze leidt (Rockstar 101, met zowaar een gastoptreden van Guns 'n Roses gitarist Slash).

Geen knallers
Het ontbreekt Rated R helaas wel een beetje aan echte dansbare knallers, op het aanstekelijke Rude Boy na. En horen we daar een inmiddels wel héél herkenbare beatbox? Ja hoor: Justin Timberlake werkte mee aan het nummer Cold Case Love. Er staan wel meer gastoptredens op het album; will.i.am doet mee op Photographs, een nummer met een jaren 80 middle-of-the-road beat.

Al met al is Rated R een prima album dat een sterkere en rijpere Rihanna laat zien. Alleen jammer dat er geen knallers als Don't Stop The Music of SOS op staan. We zijn echter des te meer onder de indruk van de nogal suggestieve foto's in het cd-boekje, gemaakt door Duitse fotografe Ellen von Unwerth.

MartijnT

Winnen!
Ook benieuwd geworden naar het volwassen en pikante nieuwe album van Rihanna? Gay.nl mag vijf exemplaren van Rated R verloten! Mail naar win@gay.nl o.v.v. 'Rihanna'. Vergeet vooral niet je profielnaam en volledige adres mee te sturen!


Let op: Goldmembers krijgen voorrang! Nog geen Goldmember? Klik hier voor info!