Woensdag is een onderzoek, in opdracht van het kabinet, gepubliceerd waaruit blijkt dat de daders vaak jonge mannen zijn met strikte opvattingen over seksualiteit.

Allochtonen en autochtonen
De daders zijn vaak in een groep en richten zich vooral op homo's die ze in de openbare ruimte tegenkomen. Uit cijfers van politie blijkt dat zowel autochtonen als allochtonen zich schuldig maken aan homogeweld.

De mate waarin zij opduiken in de politiecijfers weerspiegelt grofweg de verhouding tussen autochtonen en allochtonen in Nederland. Religie lijkt nauwelijks een rol te spelen bij discrimatie en homogeweld, blijkt uit het onderzoek.

Geen vertrouwen
Over de slachtoffers werd bekend dat het vaak jongeren zijn. Homo's, waaronder ook lesbische vrouwen en biseksuelen zijn gerekend voor dit onderzoek, doen relatief weinig aangifte omdat ze de incidenten bagatelliseren of liever niet voor hun geaardheid uitkomen. Daarbij komt ook dat ze zeggen weinig vertrouwen in de politie te hebben en verwachten dat de daders toch niet vervolgd woren.

De conclusie van het kabinet is dat homo's veel te weinig aangifte doen, ondanks de benoeming van aparte officieren van justitie voor discriminatiezaken. Vanaf augustus 2011 komt er ook een aparte registratie voor discriminatie.

Het rapport en de kabinetsreactie kan je hier vinden.

Lees ook:
» Slachtoffers gezocht anti-homo geweld (0) reacties
» Homo's doen geen aangifte (36) reacties
» Situatie homo's in EU schrijnend? (24) reacties
» VVD: Hardere aanpak antihomogeweld (46) reacties
» Maatregelen homogeweld (69) reacties
» Homogeweld is mannelijk (48) reacties