“Wat ik ervan heb begrepen is dat het bij veel mensen op de eilanden geen populair onderwerp is, omdat het nog steeds een taboe is. De PvdA wilden geen mensen tegen ons in het harnas jagen, maar ik vind het belangrijk dat wanneer het gaat om gelijke behandeling en discriminatie dat we daar voor staan en dit op een goede manier regelen.”

Motie aangepast
Mede hierdoor heeft Van Gent de motie enigzins aangepast. “Op de BES-eilanden, waar de wetgeving wordt aangepast op Nederland, moet het burgerlijk homohuwelijk gesloten en erkend worden. Op Curaçao en Aruba zal de regering moeten bevorderen dat het huwelijk mogelijk wordt gemaakt. Ik vind dat het homohuwelijk intergraal deel moet uitmaken van de wetgeving en dat dit ook op 10-10-2010 geregeld moet zijn. De datum is niet meegenomen in de motie, omdat ik anders geen meerderheid zou behalen en dat is ook van belang”, aldus Van Gent.

Integraal
Van Gent vindt dat het homohuwelijk een integraal onderdeel moet zijn van de wetgeving. “We praten over verschillende dingen rondom de nieuwe staatkundige verhoudingen en daar hoort dit ook bij. Ik weet natuurlijk dat het gevoelig ligt, maar je kan niet selectief gaan winkelen in de wetgeving dat je overneemt wat je uitkomt en dat je niet wenst te praten over iets wat nog een taboe is. Ik vind wel essentieel dat we taboes op een normale manier met elkaar kunnen bespreken en dat we die ook met elkaar regelen.”

Niet dwingen
PvdA-Kamerlid John Leerdam zegt dat de motie wel aangepast moest worden. Wij kunnen de eilanden tenslotte niks opleggen. “De motie is aangepast omdat er fouten in stonden, waaronder de datum. De eilanden en Aruba hebben hun eigen wetgeving en wij kunnen ze niks opleggen. Je kan alleen de regering verzoeken om te kijken wanneer naar haar oordeel de nationale wetgeving op het terrein van homohuwelijk toepasbaar kan worden gemaakt.”

Beide politici spraken met Radio Nederland Wereldomroep over het onderwerp.