Wanneer het precies mogelijk is om in het huwelijksbootje te stappen, staat nog niet helemaal vast omdat het besluit eerst nog geëvalueerd moet worden door het Congres, dat toeziet op de wetgeving van het District of Columbia. Als alles goed gaat en ook het Congres haar handtekening onder de wet zet zal er waarschijnlijk dit voorjaar nog in Washington D.C. getrouwd kunnen worden door homo's en lesbiennes.

Tegenstanders
Adrian Fenty, de democratische burgemeester van Washington D.C., heeft flink zijn best gedaan om de wet er doorheen te krijgen, terwijl zijn voorganger Marion Barry nog tegen stemde. De grootste groep die tegen de wet is, is echter de kerk. Deze dreigde zelfs met het stopzetten van haar hulp aan daklozen en hulpbehoevenden, waardoor meer dan 65.000 mensen de dupe van het homohuwelijk hadden kunnen worden.

Positief
Op het moment gaat het goed in de Verenigde Staten op het gebied van het homohuwelijk. Er kan naast Washington D.C. ook in Connecticut, Massachusetts, New Hampshire, Vermont en Iowa getrouwd worden. Ook New Jersey lijkt binnenkort aan dat lijstje toegevoegd te kunnen worden.