"Rugby is de zwaarste en stoerste van alle mannensporten, daar hoort een bepaald imago bij", aldus Thomas. "Het is barbaars en ik had dit nooit kunnen vertellen als ik me niet eerst als speler had bewezen. Rugby was mijn lust en mijn leven en dat durfde ik niet op het spel te zetten."

Homo-rugbyspeler
Thomas speelde 100 interlands voor Wales en droeg de aanvoerdersband van de ploeg. "Ik wil niet bekend staan als een homoseksuele rugby-speler. Ik ben gewoon een rugby-speler. Ik ben een man. Wat ik achter gesloten deuren doe, zou er niet toe moeten doen."

Zelfmoord
Ook vertelde Thomas in een interview dat hij door het onderdrukken van zijn gevoel veel heeft geworsteld met zijn geaardheid. "Soms voelde ik me zo alleen en depressief. Ik ging dan naar ons huis bij het strand en keek over de klippen. Ik dacht er over om naar beneden te springen en er een einde aan te maken."

Steun
Nu gaat het een stuk beter en krijgt de sporter steun uit alle hoeken. Zo zei de manager van zijn club tegen de BBC: "Gareth is een formidabele speler die onze club veel heeft gebracht. Daarnaast is hij een sterke leider. Zijn privéleven is zijn zaak. Wij rekenen hem alleen af op zijn prestaties bij de club. Daarvoor verdient hij alle lof." Maar ook zijn teamleden reageerden verrassend positief. "Het maakte ze niks uit. Ze vroegen zich alleen af waarom ik het niet eerder had gezegd."

Positief
Roger Lewis, manager van de rugbybond van Wales verwacht dat Thomas blij verrast zal zijn met alle positieve reacties: "Hij is één van de populairste spelers bij zijn collega's. Hij is een leider en een fantastische kerel. Hij is altijd een bron van inspiratie geweest en zal dat blijven. Wij zullen hem altijd steunen."