Het wetsvoorstel werd met 39 stemmen vóór en 20 stemmen tegen aangenomen. Naar verwachting zal de burgemeester het wetsvoorstel ondertekenen, zodat het van kracht wordt. De Katholieke kerk en diverse conservatieven hebben hun afkeer tegen het wetsvoorstel uitgesproken.

Homo's kunnen momenteel slechts in zeven landen ter wereld en een aantal staten in Amerika terecht als ze met elkaar in het huwelijk willen treden. Er is wel in veel landen een geregistreerd partnerschap mogelijk.

Zodra het wetsvoorstel door de burgemeester wordt ondertekend zal de definitie van het huwelijk worden veranderd van 'een verbintenis tussen een man en een vrouw' naar 'een vrije verbintenis tussen twee mensen'.

Initiator van het wetsvoorstel is wethouder David Razu (foto), die vond dat het tijd werd om homostellen dezelfde rechten als heterostellen toe te kennen. Een vertegenwoordiger van Mexico City liet weten dat het wetsvoorstel momenteel nog wordt aangepast en uitgebreid zodat homostellen ook kinderen mogen gaan adopteren.

Vorige maand werd in Argentinië een poging tot het legaliseren van het homohuwelijk nog door een rechter geblokkeerd.