Ze analyseerde alle zaken tegen homo's die voor, na en tijdens de oorlog voor de Haagse rechtbank dienden. Uit deze analyse blijkt dat het aantal vervolgingen voor en na de Tweede Wereldoorlog zelfs groter is dan tijdens de oorlog. "Justitie had het in de bezettingstijd te druk met economische en politiek delicten."

Rustig leven
Tijsseling stelt dat homo's tijdens de bezettingsjaren juist relatief rustig konden leven. Mits ze zich niet vergrepen aan seksuele handelingen met minderjarigen, iets waarvoor ze ook voor en na de oorlog vervolgd werden.

Homobar
Het ging volgens Tijsseling zo goed met de homogemeenschap in Den Haag dat 'Ouwe Miep', een kroegbazin, besloot om een homobar te openen in 1943. "Op die manier zag ze de meeste kans om economisch te overleven."

De Nederlandse homobeweging heeft in de jaren zeventig een stevige lobby gevoerd om homoseksuelen erkend te krijgen als slachtoffergroep van de oorlog. Alleen met zo’n erkenning zouden vervolgde homo’s in aanmerking kunnen komen voor schadevergoeding.

Woensdag verschijnt er in het NRC Handelsblad een uitgebreid verslag van Tijsselings bevindingen.