De tent, die om de hoek van het Leidseplein zit lijkt een toevluchtsoord voor iedereen van een Arabisch-Turkse afkomst. "Ik wil een plek voor Arabieren, voor allochtonen in het algemeen. Voor wie denkt dat hij de enige in de wereld is, dat hij iets verkeerds doet. Arabieren, allochtonen moeten uit de kast durven te komen. Het doel in mijn leven is dat te bereiken," zo vertelde hij in een interview met Het Parool.

Vrijheid
Salib werd in Egypte geboren maar strandde na een werkvakantie in Nederland. "Die vrijheid. Het leven. Het menselijke. Mensen waarderen je als mens. Zo wilde ik leven." Hij moest eerst in Egypte zijn studie tot landbouwingenieur afmaken en vertrok twee jaar later weer terug naar Nederland, definitief. Hij had shoarmazaken door het hele land, maar bleef in de kast zitten. Hij was zelfs getrouwd met een vrouw.

Een heteroleven
"Ik dacht: dit is mijn kans om mijn achtergrond te vergeten, een heteroleven te beginnen. Als ik maar ga trouwen, gaan die gevoelens vanzelf weg." Maar dit gebeurde niet. Na twaal jaar besloot Salib dan toch die grote stap te zetten. ''In mijn hoofd zei ik: ik leef niet. Waar ben ik mee bezig? Ik leef in een vrij land, maar toch maak ik daar geen gebruik van. Ik ben vrij, maar ik ben niet vrij.''

Habibi Ana

Na veel pijn en moeite heeft hij Habibi Ana opgezet, hij haalde er zelfs CNN mee. Maar ook minder positieve reacties waren het gevolg. De ruiten werden geregeld ingegooid en Salib werd bedreigd. En nu dan de nominatie voor Amsterdammer van het Jaar. Salib is ontzettend trots op wat hij heeft bereikt.

Lees hier het hele verhaal van Atef Salib en beslis of hij het verdient om deze titel te dragen.

Naast Salib zijn er nog meer uiteenlopende Amsterdamse persoonlijkheden genomineerd: een actrice, een zangeres, een voetbalcoach, marktkoopman, een dokter en nog meer mensen die iets voor Amsterdam betekend hebben.

Stemmen op je favoriet doe je hier.