Ruim 6.000 homo's stemden op de website Gay.nl op het homo-icoon van 2009. Met net geen kwart van de stemmen (23%) werd zanger Mika tweede.

Lady Gaga (23), brak in 2009 definitief door met het winnen van negen prijzen op de MTV Video Music Awards en het uitbrengen van haar nieuwe hit Bad Romance. Daarnaast verklaarde ze in een interview van hetAmerikaanse tijdschrift Rolling Stone biseksueel te zijn.

In oktober van 2009 liep Lady Gaga, die in het echt Stefani Germanotta heet, mee tijdens een mars voor meer homorechten. Tijdens de mars sprak ze president Obama toe: ‘Obama, ik weet dat je luistert. We zullen jou en je regering onder druk blijven zetten om je beloftes uit te voeren.’ In totaal ontving Lady Gaga 2.967 van de 6.201 stemmen.

In de poll werd Mika tweede. De Big Girls-zanger bracht in 2009 zijn nieuwe album 'The Boy Who Knew Too Much' uit en kwam tevens tegen het Nederlandse homotijdschrift Gay&Night uit voor zijn biseksuele geaardheid. Hij bleef met 23% van de stemmen vlak voor rugbyspeler Gareth Thomas, die onlangs in Wales uit de kast kwam.

De provocerende homofilm Brüno was voor Sasha Baron Cohen niet genoeg om tot homo-icoon van 2009 uitgeroepen te worden. De komiek kreeg slechts 6% van de stemmen. Op de laatste plaats staat Chris Colfer. De 19-jarige acteur die in de nieuwe tv-show Glee speelt, brak in de Verenigde Staten een lans voor homo’s op de middelbare school, maar is in Nederland nog relatief onbekend.