Het doel van beautifulpeople.com is om aantrekkelijke mensen de kans te geven elkaar te vinden, zonder zich door pagina’s vol lelijke mensen heen te moeten worstelen. Om dat doel te bereiken, mogen de bestaande leden (althans, die van het andere geslacht) bepalen of aspirant-leden knap genoeg zijn voor een profiel. Bij die methode kunnen natuurlijk vraagtekens geplaatst worden. Wellicht zou een vakjury meer kwaliteit garanderen. Maar goed, alles moet maar democratisch tegenwoordig. De profielen van de kerstdinerliefhebbers werden dan ook verwijderd na klachten van andere leden.

Nu zijn veel mensen boos op deze site. Gewoon omdat ‘ie bestaat. Het nieuwsbericht over de vermeende dikzakken zal die mensen niet gunstiger hebben gestemd. Uiterlijk is niet belangrijk, beweren zij. Je mag er in ieder geval niet op worden afgerekend. De mensen in deze groep zijn vaak hypocriet of lelijk. Of allebei natuurlijk.

Uiteindelijk vinden we uiterlijk namelijk allemaal belangrijk.

Nou ja, er zal vast wel een uitzondering zijn. Mijn zus bijvoorbeeld houdt steevast vol niet om uiterlijk te geven. En, toegegeven, ze heeft dat in het verleden enkele keren bewezen. Dacht ik. Want toen ik eens een foto liet zien van iemand die ik knap vond, riep ze meteen uit: “bah, wat een arrogante kop!” Omdat mijn zus altijd in termen van relaties denkt, voegde ze daar meteen aan toe dat die jongen nooit haar vriendje zou kunnen zijn. Waarmee ze dus bewees wel degelijk waarde aan uiterlijk te hechten.

Het is aangetoond dat knappe mensen doorgaans succesvoller zijn dan anderen. Dat mensen daar gefrustreerd van raken, begrijp ik nog wel. Ze moeten zich ook weer niet aanstellen, de wereld is nu eenmaal niet het land van de Troetelbeertjes, maar het is natuurlijk best zuur als je een baan misloopt omdat Onzelieveheer bij het maken van je concurrent net iets beter in vorm was.

We hebben het nu echter over een datingsite.

En volgens mij date je in principe met mensen die je aantrekkelijk vindt. Iedereen is in ieder geval vrij om zelf te bepalen met wie de date plaatsvindt - op basis van welke criteria dan ook. Beautifulpeople.com is niets meer dan een handig hulpmiddel voor mensen die uiterlijk belangrijk vinden. Zo zijn er nog wel meer sites die alvast een voorselectie maken. Zelf vind ik een homoseksuele geaardheid bijvoorbeeld best een belangrijke voorwaarde voor mijn dates. Daarom zoek ik op Gay.nl en niet op Hyves. Niet dat daar geen homo’s zitten, maar op Gay.nl is het net wat gemakkelijker zoeken.

Weet u wat ook zo fijn is aan dit soort sites? Je bent niet verplicht om je aan te melden. Als uiterlijk voor u in het geheel niet belangrijk is, kunt u beautifulpeople.com vrolijk links laten liggen. Hetzelfde geldt als u een eventuele afwijzing door de site mentaal niet denkt te kunnen verdragen. En een hetero kan gerust besluiten om geen Gay.nl-profiel aan te maken. Maar als anderen er wel gebruik van willen maken, wat is dan het probleem?

Ik geef toe dat ik uiterlijk van belang vind als ik date.

Daarom heb ik mij vol enthousiasme aangemeld bij beautifulpeople.com. Ik houd er rekening mee dat ik word afgewezen. Bovendien heb ik met deze mededeling vermoedelijk een vleeskeuring over mijzelf en anderen onder deze column afgeroepen. En ongetwijfeld zullen velen van u mij nu ook nog eens arrogant, lelijk of cynisch vinden. Van mij mag u. Want oordelen doen we allemaal voortdurend. Op basis van welke informatie dan ook.

Roelof Smit