Precies 45% van de ondervraagde homo's gebruikte de eerste keer anale seks geen condoom. Ook daarna bleven de condooms vaak onaangetast op het nachtkastje liggen. Van de ondervraagden met een vaste partner gebruikt 43% geen condoom.

Geen condoom

Van de jonge homo's met een vaste seksrelatie en van degenen met wisselende sekscontacten zegt 33% geen condoom te gebruiken. De helft van de jonge homo's ontmoet zijn eerste mannelijke sekspartner op het internet.

Internetcontacten
Uit eerder onderzoek bleek al dat homo's die elkaar via het internet vinden minder vaak een condoom gebruiken. Maar volgens dit onderzoek blijkt dat er helemaal geen verschil zit tussen het condoomgebruik van internetcontacten en dat van mannen die elkaar in de kroeg oppikken.

Onderzoek
Het onderzoek werd uitgevoerd door psycholoog Dirk Franssens die de groep mannen via internet benaderde. De jonge mannen die aan het onderzoek van Franssens hebben deelgenomen, hebben op internet drie jaar lang elke zes maanden vragenlijsten ingevuld. De groep bestond voornamelijk uit autochtone Nederlandse jongens van gemiddeld 19 jaar, van wie een groot deel nog thuis woont. De meesten ontdekten toen ze 13 of 14 jaar waren dat ze homo zijn.