De EuroGames 2011 vinden plaats van 20 tot en met 24 juli 2011. De EuroGames is een sporttoernooi voor homo/lesbische sporters in Europa en staat onder toezicht van de European Gay and Lesbian Sport Federation (EGLSF). De EuroGames zijn voor het eerst in 1992 georganiseerd in Den Haag en worden sindsdien vrijwel jaarlijks in Europa gehouden. De laatste grote EuroGames vonden plaats in Barcelona in 2008. Tijdens de EuroGames vinden 32 sporttoernooien grotendeels plaats in het verbouwde Rotterdamse Ahoy. Naast het sportieve deel is het de bedoeling van de organisatie om een cultureel ‘side event’ te organiseren waarmee het zowel een sportieve als een culturele festiviteit wordt . Het college heeft de dienst Sport en Recreatie (SenR opdracht gegeven om namens de gemeente Rotterdam de coördinatie van de EuroGames te doen.


Naar verwachting nemen zo’n 6000 sporters uit heel Europa deel aan de kampioenschappen in Rotterdam. De EuroGames is daarmee in aantal deelnemers een groter evenement dan de Olympische Winterspelen. Ter gelegenheid van het evenement wordt in de nabijheid van Ahoy een olympisch dorp opgericht. Naar verwachting levert dit evenement gezien de aantallen deelnemers en de bestedingen een economische spin-off van minimaal 5 miljoen euro op.

In het voortgezette coalitieakkoord van mei 2009 heeft het college afgesproken dat Rotterdam een plek moet zijn waar homo’s zich veilig en thuis voelen. Met de organisatie van de Eurogames wordt verder gewerkt aan een homovriendelijk klimaat in Rotterdam. Wethouder Lamers wijst erop dat de EuroGames een mooi voorbeeld zijn van hoe sport kan bijdrage aan het versterken van de participatie van alle groepen in de samenleving. Lamers: “Iedereen doet mee in Rotterdam. Ik ben er trots op dat we alweer een groot sportevenement naar Rotterdam hebben gehaald, waardoor Rotterdam weer laat zien dat we de enige echte Sportstad van Nederland te zijn. Daarbij sluit het naadloos aan bij de ambities uit onze Sportnota 2010-2016, waarin we inzetten op sportparticipatie, de drempel naar sport en beweging voor Rotterdammers verlagen, sport stimuleren, en helpen om Nederland klaar te maken voor mogelijke Olympische Spelen in 2028.”