Dat vond ik een leuk principe en dus ging ik regelmatig even kijken naar wat er allemaal gebeurd was. Tot mij op een dag ineens een geit werd aangeboden. Ergens op de wereld was iemand op het briljante idee genaamd: “Farmville” gekomen. En voor ik het wist zat een veelvoud van mijn vrienden ineens verlegen om een virtuele appelboom of een hypothetische krop sla.

Voor wie niet weet wat het is, gebruikers van onder meer Facebook kunnen door onderlinge ruilhandelarij en het plegen van virtuele akkerbouw een boerderijtje stichten. Als ze het verwaarlozen vergaat de hele oogst, maar als ze dit goed doen wordt hun boerderij en landgoed groter en, let op, soms krijgen ze een medaille. En blij dat ze er mee zijn!

Dit principe dames en heren, is een grote online hype van jewelste.

Ligt het aan mij of is dit een enorme infantiele verspilling van tijd? Kleuters die spelen dat hun Playmobil mannetjes echte piraten zijn vind ik nog wel kunnen, maar volwassen mensen die boerentamagochi spelen vind ik moeilijk serieus te nemen. Binnen een week zat een derde van mijn Facebookvrienden ineens verlegen om een schaap of hadden ineens een rondzwervend eendje gevonden. En elke keer werd dat trots medegedeeld als was het een enorme prestatie.

En het werd erger, iemand had een bepaalde onderscheiding gewonnen en zestien (!) mensen waren er als de Farmville kippen bij om hem daar binnen een uur enorm mee te feliciteren, want dat was wel knap. Waarom is dat knap? Ja, nou ja, het is knap omdat je er veel tijd in moet steken en als je die niet hebt kan je fluiten naar je virtuele scharrelslagerij. Er zijn zelfs mensen die midden in de nacht opstaan om een virtuele knollentuin tijdig om te spitten, anders droogt ie uit!

Waar houdt dit op?

Komt er binnenkort ook een Farmville Boer Zoekt Vrouw? En is het dan niet erg dat het niet echt een boer is of is dat juist een pluspunt? En zoekt hij dan wel een echte vrouw of maakt dat ook niet uit, als ie er maar een medaille voor krijgt? En wie speelt dan Yvon Jaspers? En wordt het kinderliedje nu veranderd naar “Old MacDonald had a Farmville”?

Godzijdank ben ik er achter gekomen hoe ik de functie in zijn geheel uit kan zetten en is het nu uit met de virtuele veestapels en het cyberstro. Maar ik weet nu wel dat een heleboel van mijn vrienden die ik betere geestelijke vermogens had toegedicht noest hun nep mais verbouwen en ik kan dat niet verkroppen.

Dus voor wie nog geen voornemen had, stop niet met roken en zuip jezelf een leveraandoening in 2010, maar FUCK Farmville en ga wat normaals doen met je tijd.