Aanvankelijk werd Sabelashvili (foto) gearresteerd omdat hij marihuana op zak zou hebben. Volgens verschillende homo-activisten was de politie-inval het resultaat van de homofobe houding van de Georgische autoriteiten. "Wij zijn verbijsterd zoals de groep is behandeld en de schade die ze hebben aangericht in het kantoor", zegt Martin Christensen van de ILGA.

Inval
Volgens getuigen kwamen de agenten in burger naar binnen en gaven ze op het moment zelf geen reden voor de inval. Alle mobiele telefoons werden in beslag genomen en de aanwezigen kregen beledigingen als 'ziek', 'pervers' en 'satanisten' te verduren. Verder zou Inclusive Foundation al een tijd in de gaten worden gehouden en wordt ook hun telefoonlijn afgetapt.

Beschuldiging
Het voorval kwam pas naar buiten nadat de Georgische ombudsman voor de mensenrechten, Giorgi Tuguschi, de politie had beschuldigd van procedurele gebreken en vernederende behandeling van Sabelashvili en zijn medewerkers.

Homoseksualiteit is sinds 2000 wel legaal in Georgië, maar er rust nog een enorm taboe op, aangevoerd door de Georgisch-Orthodoxe Kerk, die elke vorm van rechten voor homo's en lesbiennes afwijst.