"De Tros (...) verzuimt om met een positieve, moderne, financiëel daadkrachtige & serieuze insteek de Nederlandse inzending kansrijk te maken voor een 5e overwinning" zo stellen de makers van de petitie. Ze willen de petitie gaan indienen bij het ministerie van OC&W.

Ze vinden bovendien dat de Tros niet meer ingaat op 'serieuze en concrete voorstellen van fans', dat de omroep alleen nog maar bijdraagt aan de algehele aftakeling van de populariteit van het Songfestival, dat er sprake is van 'achterkamertjes- en vriendjespolitiek' bij het aanwijzen van nieuwe deelnemers, en dat er bovendien te weinig budget beschikbaar wordt gesteld.

Ze proberen met de petitie te bereiken dat de Tros na februari 2010 'serieus ingaat op concreet uitgewerkte alternatieven om de scoringskansen van Nederland op het songfestival zienderogen te verbeteren'. Bovendien roepen de Songfestivalfans op om wat meer rekening te houden met het internationale karakter van het Songfestival. De Nederlandse belastingbetaler betaalt uiteindelijk voor de Nederlandse deelname aan het Songfestival (dit gaat immers altijd vanuit een publieke omroep), en de fans vinden daarom dat er wel wat zorgvuldiger met deze financiën omgegaan mag worden en dat er ook verantwoordig moet worden afgelegd.

In de paar dagen dat de petitie online staat zijn er al een paar reacties achtergelaten die er niet om liegen. 'Dieper kunnen we niet zinken: met een liedje van vader Abraham naar het songfestival...', 'Het moet maar eens afgelopen zijn met die rotzooi die Nederland altijd stuurt' en het wel héél emotionele 'De Tros heeft ons een oor aangenaaid!!'.

Een woordvoerder van de Tros laat het volgende weten: 'We gaan zéker voor een finaleplek in Oslo. Er komen vijf nieuwe artiesten die zelf het liedje naar eigen smaak en inzicht mogen vertolken. We hebben zéér bewust voor Pierre Kartner gekozen en we staan ook achter de keuze voor de opzet om vijf nieuwe Nederlandse talenten aan te dragen. Daarmee proberen we iets nieuws; ik denk dat iedereen dat ook juist zou moeten waarderen. Ik denk dat iedereen even moet afwachten wat er op 7 februari tijdens het Nationale Songfestival gebeurt. Ik hoop dat men daarna gerustgesteld is.'

Kijk hier om de petitie te lezen en eventueel te tekenen.

MartijnT

Lees ook:
» 'Nederland is kansloos in Oslo!' (126) reacties
» Vader Abraham: 'Ben gerust!' (23) reacties
» Vader Abraham en het Songfestival? (48) reacties
» ESF | Nederland niet door naar finale (178) reacties
» 'Regel goed Songfestivalnummer' (51) reacties
» ESF | Nederland niet naar finale (183) reacties