COC Amsterdam zegt van deze cijfers te schrikken. "Het betekent dat er minimaal elke dag iemand slachtoffer is van een homogerelateerd incident en dat is er elke dag één teveel", aldus voorzitter Dennis Boutkan (foto) van het COC Amsterdam. “Deze cijfers zijn verontrustend, maar blijkbaar weten slachtoffers ook veel beter de weg naar de politie te vinden door bij de politie te melden”.

Er is 178 keer aangifte gedaan bij de politie Amsterdam-Amstelland. Een groot deel van die cijfers zijn geweldsincidenten, waarbij volgens de politie voor het eerst ook dreiging met geweld is meegenomen. De politie is beter geworden in het registreren van homogerelateerd geweld. Ook het homonetwerk Roze in Blauw en het speciale meldnummer zijn bekender geworden en dat werpt zijn vruchten af, aldus het COC Amsterdam.

COC Amsterdam vindt dat de cijfers laten zien dat er nog steeds keihard gewerkt moet worden aan het bestrijden van homofobie. Boutkan: “We wisten een paar jaar geleden dat we op het topje van de ijsberg zaten, nu nemen homoseksuele mannen en lesbische vrouwen actie door naar de politie te gaan”. COC Amsterdam ziet de cijfers ook als een oproep aan de politiek: “Nieuwe bestuurders en politici zullen na de raadsverkiezingen door moeten gaan met het bestrijden van homofobie en homogerelateerd geweld”, aldus Boutkan.

COC Amsterdam vindt ondanks deze cijfers dat er vooruitgang wordt geboekt in de strijd tegen homofobie en discriminatie. Door niemand wordt meer ontkent dat homofobisch geweld een serieus probleem is. Dit jaar start ook een nieuwe gemeentelijke campagne tegen homofobie. Wel moet meer duidelijkheid komen hoe vervolging van daders afloopt. Door het Openbaar Ministerie hier beter over te laten communiceren weten slachtoffers waar ze aan toe zijn, maar weet men ook dat het zin heeft om aangifte te doen.

COC Amsterdam gaat het aantal voorlichtingen over homoseksualiteit uitbreiden, waarbij ook nieuwe groepen worden betrokken. Niet alleen schoolgaande jongeren, maar ook jongerenwerkers en ouders van jongeren moeten we anders en beter bereiken.

Update:
De VVD heeft bij monde van Robert Flos laten weten ernstig bezorgd te zijn: "De VVD maakt zich al een tijd ernstig bezorgd om het toenemende geweld tegen homo’s. De omvang van het probleem is lastig te meten omdat het lange tijd niet goed is vastgelegd. Er zijn duidelijk nieuwe maatregelen nodig om homo’s te beschermen. De VVD zal binnen twee weken komen met voorstellen om dit geweld de kop in te drukken. Er zijn duidelijk harde maatregelen nodig."