We plasten in een douchecel achterin de Eagle en liepen in de Rubbz per ongeluk de darkroom in op zoek naar een toilet. We werden uitgescholden op station Almere en zaten tegen een depressie aan in de Trein der Traagheid. De Entrance was in rouw, de Exit is dat al jaren en de Triomfbar ziet er uit als een rouwcentrum. Allemaal staan ze een beetje model voor de teloorgang van veel gay horeca in het land.

Kroegen en clubs zijn leeg en er zijn er al wat gesloten door teruglopende bezoekersaantallen. Wij hebben de hoogte- en dieptepunten even voor u op een rij gezet.

Beste Club: Club G.A.y / The Golden Arm, Groningen
De beste gay-club staat wat ons betreft in Groningen. De Golden Arm is al heel wat jaren in bedrijf en die ervaring en goede naam maken ze daar meer dan waar. De club is ruim en ziet er mooi uit, met een hippe dansclub beneden en een wat meer low key discotheekje op verdieping twee. De bovenverdieping zou wel wat moderner mogen maar het thema is daar Nederlandstalig en karaoke dus we vermoeden dat het expres zo is. De drie verdiepingen maken het wel leuk divers. Hier komt behoorlijk veel en goed gemengd publiek en de sluitingstijd gaat door tot de eerste ochtendtrein of bus en dat is super. Het barkaartensysteem is een beetje jaren negentig en dat Gronings is toch een vrij onnozel taaltje, maar dat we daar al over gaan zeuren maakt het duidelijk dat Club G.A.y wat clubs betreft de winnaar is van ons staponderzoek!


Verder in de top vijf van clubs: ’t Bolke in Enschede ziet er geweldig uit en is de mooiste club die we tegen zijn gekomen. Ze geven leuke themafeesten en de centrale locatie in Enschede is ideaal. Helaas is er iets gebeurt waardoor de bezoekersaantallen wat teleur kunnen stellen en een club die voor een kwart gevuld is komt toch een beetje jammerlijk over. Wat wel andere koek is in het Amsterdamse Roque in Amsterdam. Deze club is populair onder een goed gemengd publiek maar helaas wel erg klein en leunt te veel op de zaterdag. Pallaz in Eindhoven is ook niet zo groot maar ademt eigenzinnige gezelligheid uit en het personeel doet er alles aan om er een leuke avond van te maken. En tot slot willen we Gay Palace in Rotterdam niet onvermeld laten, ook niet altijd even druk en de look and feel zou eigentijdser kunnen zijn maar de muziek is goed en de sfeer is prima. Laat duidelijk zijn dat we onze zomerreportage in het verre buitenland (Antwerpen) niet laten meedingen voor ‘beste club’ of ‘beste kroeg’ van Nederland, anders zou de Red&Blue minimaal in de top5 terecht zijn gekomen.


Beste kroeg: Capella, Arnhem
Na het sluiten van alles wat een gayclub was of had moeten zijn neemt café Capella in Arnhem veel van de overgebleven gay dansers en drinkers voor haar rekening en dat lukt met verve. De fijne muziek, het zeer gemengde publiek en een geweldige sfeer zorgen er voor dat dit een complete en gezellige kroeg is. Eigenaar Ronnie is een prima gastheer en mag zich van ons met cafe Capella trots de beste gaykroeg van Nederland noemen.

Verder in de top vijf van cafés: het wordt steeds drukker in de Prik in Amsterdam. Dat is terecht want het personeel is erg attent en het publiek komt voor de gezelligheid. Dat is niet veel anders in de Kabberdoes in Den Bosch, waar het vrolijke personeel er samen met de gasten een feestje van probeert te maken. Den Enghel, Almere was de laatste twee jaar nummer 1 in een andere verkiezing, wij kunnen niet anders dan constateren dat ze zeker bij de beste vijf horen. Goed personeel, een leuke eigenaar/gastheer en ook hier is een hoge fun-factor. Knap dat ze in zo’n moeilijke stad toch een vlot (eet)café runnen! Tot slot noemen wij graag nog even LEF in Rotterdam, met de leukste barman die we tegenkwamen en een gezellige eigenaar die na ons verslag OOK nog eens heeft besloten een uitgebreide cocktailkaart te introduceren. Maar zelfs al voor die beslissing stond zijn trendy kroeg met perfecte locatie al in onze top vijf.

Beste fetisjbar: Spijkerbar, Amsterdam
De Spijkerbar in de Amsterdamse Kerkstraat ontvangt een veelzijdig publiek. Dat is een hele prestatie voor een fetisjbar. Te vaak hebben we in andere bars niet al te frisse mensen gezien die maar met één ding bezig waren: sex. De Spijkerbar lijkt een betere balans gevonden te hebben. Je kunt er gezellig poolen, darten, bingoën of gewoon een biertje aan de bar drinken. Daarnaast is er natuurlijk ook ‘gewoon’ een speelruimte en zijn mogelijke benodigdheden bij de bar te krijgen. Safe sex wordt uitgebreid gepromoot. Wat vooral opviel was de gastvrijheid. Beiden waren we nog nooit in de Spijkerbar geweest en dus werd er meteen een praatje met ons gemaakt. Bij de Spijkerbar staat niet anoniem aan je trekken komen, maar gezelligheid voorop.

Eervolle vermeldingen…
Behalve tenten die overall het hoogste hebben gescoord willen wij u een paar aanraders niet onthouden door middel van onze eervolle vermeldingen.

Excellence in Leather: Boots, Antwerpen
Een eervolle festisj-vermelding mag zeker naar Boots in Antwerpen. Het is even reizen maar voor dat geld en die moeite serveren ze desgewenst je spoelwater in een hondenbak en heb je een ruime keuze uit diverse slings. Omdat Boots nu eenmaal buiten onze landsgrenzen bivakkeert, krijgen ze ‘slechts’ een eervolle vermelding. In Nederland had Boots zeker hoge ogen gegooid voor de Beste fetisjbar-award.

Beste Gastheer: Kees van Café Achterom
In de afgelopen weken hebben we veel joviale en vrolijke gastheren meegemaakt. Maar sorry Hermie van café de Verjaardag in Nijmegen en die vrolijke DJ met lollies in Venice in Breda maar de vermelding van beste gastheer gaat zonder enige twijfel naar Kees van café Achterom in Den Haag. Sommige mensen maken een praatje, Kees maakt er een avondvullende voorstelling van. Warmte, hartelijkheid en een grootse welkomstgroet: Kees (in een eerder verslag Haagse Sjonnie genoemd) draait er zijn hand niet voor om.

Toiletjuffrouw van het jaar: Will van Gay Palace
We troffen buiten Amsterdam maar weinig authentieke toiletjuffrouwen aan. Uiteindelijk telden wij er een stuk of vijf en onze favoriete is zeker weten Will van Gay Palace. Ze verkoopt waaiers voor een euro vanwege de hitte en blijft kalm bij elke mogelijke overdreven homo-emotie.

Beste Barman: die blonde van de LEF
Ach… beste… Dat weten we niet maar wij waren in LEF in Rotterdam en troffen de leukste en vrolijkste barman aan van de hele tour. Hoe hij heet zijn we vergeten, maar zijn vrolijke glimlach blijft tot in lengte van dagen sluimeren in onze gedachten.

Beste stapstad
Niet iedereen is het met ons eens maar als je het hebt over een breed aanbod en goeie stapmogelijkheden wint Amsterdam het in onze beleving toch nèt van Antwerpen en Rotterdam. Wij vonden kroegen die we nog niet kenden en hadden het onwijs leuk in de hoofdstad. Buiten de Randstad moet je naar Arnhem: Capella maakt het meer dan de moeite waard.

Dit kan beter…
Natuurlijk, horeca is een lastige business, maar sommige dingen kunnen echt niet en bestempelen wij als ontoelaatbaar. Gelukkig zijn het er maar een paar, de dieptepunten van het jaar:

Negatief Reisadvies
De Nieuwe Kastaar in Antwerpen ligt iets uit de route en is de moeite van de wandeling niet waard. Je wordt er op zijn Belgisch afgeblaft door de barman en genegeerd en/of weggekeken door de aanwezige mensen. We willen niet weten hoe het in de OUDE Kastaar was! Was u nog benieuwd naar het leegste café van Nederland? Helaas, coming Out in Apeldoorn is ter ziele, wij wensen barman Aris succes met een hopelijk socialere nieuwe baan.

Opbouwende Tips
Lieve en niet onaantrekkelijke barman van de Strano in Rotterdam, als je gasten in huis hebt is het niet netjes om de hele tijd buiten te gaan staan. En voor de zeer fraai uitgedoste ‘dames’ van de Lellebel, wij troffen een niet zo vrolijke bardame aan en schreven daar over. In reactie daarop kregen we heel sympathiek als reactie dat dit dan wel aan ons zal hebben gelegen. Duidelijker konden wij dit verbeterpuntje zelf niet onderstrepen. COC Groningen, zet je voordeur open en zet een vrolijkere cd op, gezelligheid kan je namelijk zelf maken. Café Stonewall in Enschede: aluminiumfolie en lelijke monomuziek uit een beamer zijn sfeerverlagend. Oh, en wij wensen het Piggenhuys een uitsmijter toe.

Sluitingstijden
In Den Haag moet alles om twee uur dicht. Er is geen club dus na twee uur mag de stappende mensheid zich daar verplicht met hetero’s vermaken. Eén nachtkroeg moet toch kunnen? Wij nomineren café Stairs want die gaat enkel op vrijdag en zaterdag pas om elf uur open en van zes uur per week kan toch niemand rondkomen?!

En dan tot slot…
In Groningen staat een café met rokende transgenders voor de deur en ook binnen zitten vrouwen met adamsappels, er staan heel veel homo’s aan de bar en de eigenaresse is een travo die make-uples gehad heeft van Clown Bassie, maar wij kunnen niet genoeg benadrukken en willen tot slot echt heel duidelijk melden en er geen enkele twijfel over laten bestaan: VivaLaDiva is GEEN homokroeg!