Als hij bij zijn vriend bleef slapen, zei zij dat hij op trainingskamp was'. "Ik had het eerder moeten vertellen. Ik heb geleerd dat je je seksuele geaardheid nooit moet verbergen," zei hij eerder tegen de Volkskrant. Sinds hij zijn coming out verhaal liet publiceren in het boek Gelijkspel, portretten van homotopsporters, krijgt hij veel media-aandacht en verzoeken om lezingen te geven. In Gelijkspel vertelde hij, naast andere sporters, "hoe openheid en een vanzelfsprekende omgang met zijn homogevoelens het begin van vrijheid en geluk zijn."Dubbelspel
Schrijver van het boek Huub ter Haar moest veel moeite doen om topsporters te pakken te krijgen die wel wilden praten over hun homoseksualiteit. Veel sporters voelden er niks voor. ‘Mogelijke reactie van het publiek, negatieve invloed op de marktwaarde en sponsorbelangen voeden de terughoudendheid’, schreef hij in zijn inleiding. Uiteindelijk heeft hij er toch een aantal weten te strikken.In het boek staan acht portretten van ex-topsporters die niets meer te verliezen hebben en slechts twee verhalen van actieve sporters.

Moeite
De meeste geinterviewden lijken allemaal moeite te hebben gehad met het combineren van hun geaardheid en hun beroep. De angst voor coming-out, geintjes erover van teamgenoten en kleedkamerstress, leidde bij een aantal sporters tot mindere prestaties: het kostte extra energie om je privéleven geheim te houden en altijd op je woorden te moeten letten.

Kijktip
Het Derde Testament met het verhaal van Elsinga begint dinsdag 2 februari om 22.50 op Nederland 2. De Wandeling begint 12 februari om 17.05 ook op Nederland 2.

CF