Een vlek op het dekbedovertrek is niet altijd te voorkomen. Hoe je het ook wendt of keert, wat voor standje je ook kiest, tijdens de seks worden heel wat lichaamseigen producten uitgewisseld: speeksel, zweet, voorvocht, urine, ontlastingsresten en sperma. Om nog maar te zwijgen van meeliftende bacteriën en soms ook virussen. Er zijn mannen voor wie seks niet dirty genoeg kan. Voor anderen is een frisse douche voorafgaand aan de vrijpartij een must. Maar let wel op, want te schoon is ook niet goed. Zo is het beter om je voorhuid en eikel niet met zeep te wassen. Met zeep verwijder je de beschermlaag die helpt voorkomen dat er ontstekingen ontstaan. Bovendien kunnen je eikel en voorhuid door zeep gaan stinken. Goed afspoelen met lauw water is voldoende.

Anaal spoelen
Sommige mannen vinden het prettig om zich anaal te douchen voor een lekkere neukpartij. Dit kan op verschillende manieren. Een veelgebruikte methode is spoelen met de doucheslang. Verwijder de douchekop en breng de slang voorzichtig in. Laat je kont volstromen met lauw water, en laat het er boven het toilet weer uitstromen. Herhaal dit vijf tot tien keer. Water dat in de darmen achterblijft, wordt binnen tien tot twintig minuten opgenomen. Spuit niet te veel water in één keer naar binnen (de druk mag niet hoog zijn). En let op dat je je anus niet beschadigt bij het inbrengen van de slang, gebruik eventueel wat glijmiddel. Reinig voor en na de spoelbeurt de doucheslang zorgvuldig met zeep, ook voordat een ander hem gebruikt voor een anale douche. Bij sommige seksshops zijn speciale opzetstukken te koop die het spoelen vergemakkelijken.

Extra kwetsbaar
Een anale douche beschermt je niet tegen hiv of andere soa. Integendeel. Omdat je de darmflora deels wegspoelt, worden je darmen juist extra kwetsbaar voor indringers. Gebruik daarom altijd een condoom en voldoende glijmiddel. Geef je darmen de kans om zich te herstellen en spoel niet vaker dan enkele keren per maand. Een alternatief voor de anale douche is heel simpel, zij het niet altijd goed te timen: zorg dat je voor de seks poept, dan zijn je darmen ook redelijk schoon.

Handen wassen
Op sekslocaties buitenshuis, zoals de baan, een darkroom of seksbioscoop, heb je vaak geen douche of kraan bij de hand. Als je niet tegen hepatitis A bent ingeënt, loop je vooral op de indoorseksplekken risico op hepatitis. Je kunt je tegen hepatitis A laten vaccineren. Tot die tijd: was je handen direct na een darkroombezoek. Neem, als er geen kraan in de buurt is, hygiënische doekjes of een desinfecterende gel mee en reinig na de seks je handen.

Samengevat
  • Hygiëne gaat verder dan persoonlijke voorkeur;
  • Hiv en soa voorkom je niet door goede hygiëne;
  • Anaal spoelen vergemakkelijkt de overdracht van hiv en soa;
  • Handen wassen na seks kan helpen bij het voorkomen van een hepatitis A-infectie.
Maar beter is om je tegen hepatitis A te laten vaccineren.