--Update zondag 31-01-2010--
Tassen met het woord 'homo' of 'gay' erop vormden het straatbeeld van de dag in Amsterdam. Veel Amsterdamse politici, waaronder burgemeester Cohen, gaven de tassen aan winkelend publiek.

Aanleiding was de mishandeling van een heteroseksuele man afgelopen maandag. Volgens homo-organisatie ProGay was hier sprake van homofoob geweld. 

Binnen een half uur werden meer dan duizend tassen uitgedeeld. 'Het is fantastisch dat de tassen zich over de stad verspreiden. Hiermee geven we met z'n allen een heel krachtig signaal af', sprak initiatiefnemer en ProGay-voorzitter Frank van Dalen.

--vrijdag 29-01-2010--
Amsterdam Gay Pride-organisator ProGay deelt de tassen zondag uit op het Koningsplein in Amsterdam. Ook verschillende lokale politici waaronder VVD-fractievoorzitter Eric van der Burg, delen tassen uit.

Aanleiding voor de homotassenactie is een geweldsincident. Maandagavond werd een man voor het kantoor van Amsterdam Gay Pride-organisator ProGay in elkaar geslagen. De man die een tas van cadeauwinkel Gays & Gadgets bij zich droeg, werd aangesproken door twee jongens. Het heteroseksuele slachtoffer liep een hersenschudding op en moest in het ziekenhuis worden behandeld. De twee jongens zijn nog voortvluchtig.

'In Amsterdam zijn nog steeds mensen die moeite hebben met zichtbare homoseksualiteit', stelt Van Dalen. 'Het is blijkbaar reden genoeg om uitgescholden of lastig gevallen te worden. En zeg je er wat van, dan vinden deze mensen dat ze blijkbaar het recht hebben fors geweld te gebruiken. Uit dit incident blijkt wel dat anti-homogeweld alle inwoners van Amsterdam raakt, homo’s en hetero’s. Ik ben blij dat de eerste burger van de stad een duidelijk signaal afgeeft tegen anti-homogeweld en ik hoop dat velen zijn voorbeeld volgen.'


Lees ook:
» Man in ziekenhuis door antihomogeweld (109) reacties
» Meer homogeweld Amsterdam (Upd.) (24) reacties
» Homo's doen te weinig aangifte (24) reacties