Onderzoekers van de universiteit volgden drie jaar lang 556 homostellen. Binnen ongeveer de helft van deze huwelijken had minstens één van de partners seks met iemand anders, met goedkeuring van manlief.
In het verslag van het onderzoek, dat in februari wordt gepubliceerd, staat dat homohuwelijken langer duren, sterker zijn en eerlijker zijn door deze open relaties. Ook wordt er door sommige experts gezegd dat de grensverleggende vorm van het homohuwelijk, een evolutie teweeg kan brengen voor het hele instituut ‘huwelijk’.

‘Bij hetero’s gaat het meteen om een affaire of vreemdgaan’, zegt hoofdonderzoekster Colleen Hoff, ‘maar bij homo’s heeft het niet per se negatieve connotaties’. Auteur Joe Quirk stelt dat ‘als het instituut ‘huwelijk’ zich gaat innoveren, homohuwelijken voorlopers zullen zijn’.

Er is echter ook al kritiek op het onderzoek. Critici zeggen dat de resultaten waarschijnlijk erg zouden afwijken als niet voor San Francisco als onderzoeksstad gekozen zou zijn. Ook vanuit de homogemeenschap is er kritiek. ‘De monogame, loyale helft van de homohuwelijken wordt getrivialiseerd’, zegt een anonieme homo, ‘dankzij dit onderzoek krijgen tegenstanders van het homohuwelijk alleen maar meer argumenten in handen’.

KS