Hollywood werd niet opgeschrikt door grote verrassingen bij de Oscar-nominaties. Doordat tegenwoordig maarliefst tien films genomineerd worden voor Beste Film, ontbraken er geen echte toppers (zoals vorig jaar met The Dark Knight wel het geval was). Avatar, The Hurt Locker (die hier alsnog wordt uitgebracht), Inglourious Basterds zijn genomineerd en voor het eerst sinds Beauty and the Beast ook weer eens een geanimeerde film: Up.

Jeff Bridges, die voor zijn rol in Crazy Heart eerder al de Golden Globe won, gaat de strijd aan met A Single Man Colin Firth. Firth is bij veel critics favoriet en maakt bij de klassiekere Academy goede kans op de hoofdprijs. Vorig jaar won Sean Penn voor een rol waarin hij een homo speelde, het is de vraag of de prijs dit jaar weer naar een homorol gaat. Outsiders voor de Beste Acteur-Oscar zijn Jeremy Renner (Hurt Locker) en Morgan Freeman (Invictus). George Clooney is de vijfde kandidaat dankzij zijn rol in Up in the Air.

Bij de vrouwen zal het gaan tussen Academy-favorite Meryl Streep's vertolking van Julia Child of desperate housewife Sandra Bullock (The Blind Side). 

Alle nominaties zijn hier te bekijken. De ceremonie waarin de awards worden uitgereikt is zondag 7 maart.

KS 

Lees ook:
» Recensie: A Single Man (4) reacties
» Hollywood vol homo's (20) reacties
» A Single Man: de nieuwe Milk? (20) reacties