Het initiatief komt van de homo-organisaties COC Amsterdam, IHLIA en Stichting Homomonument en het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes. De organisatie wil de acceptatie van homoseksualiteit vergroten en vooroordelen over homo's en lesbo's de wereld uit helpen.

Tentoonstelling
De Pride Photo Award begint op 19 februari. In cultuurcentrum Het Sieraad opent dan een fototentoonstelling over homo's in Amsterdam. Die moet de diversiteit van de homoscene in Amsterdam laten zien en duidelijk maken dat het in de hoofdstad niet alleen draait om feestende, schaars geklede homo's op boten.

Fotowedstrijd

Op diezelfde dag gaat ook een internationale fotowedstrijd van start. Iedereen kan foto's insturen, zolang deze voldoen aan het thema 'diversiteit van seksuele geaardheid en identiteit'. Net als bij grote broer World Press Photo worden er dan nog in verschillende categorieen winnaars gekozen. Deze worden later nog apart tentoongesteld.

'Homo's zijn okee'

Stadsdeelvoorzitter van De Baarsjes Godfried Lambriex staat volledig achter het evenement en denkt zelfs dat het hard nodig is. "De Pride Photo Award onderstreept dat homo's okee zijn en dat je daar niet geheimzinnig over moet doen. Voor sommigen is dat gesneden koek. Voor anderen is het nog even wennen."

Hij denkt ook dat de artistieke waarde van de Award heel belangrijk is. "Seksualiteit zit in je, je kunt het niet zien en in veel culturen is seksualiteit taboe. Alleen al daarom is seksuele diversiteit een mooi gegeven voor fotografie: hoe maak je het onzichtbare zichtbaar en hoe gaan mensen en culturen daarmee om."

CF