Woensdagavond zal het eerste grote roze verkiezingsdebat plaatsvinden in Amsterdam. Van alle grote politieke partijen discussiëren vertegenwoordigers over onderwerpen die de homoseksuele Amsterdammers aan gaan. Het doel van het debat is het motiveren van politieke partijen zich ook na de verkiezingen blijvend in te zetten voor homo-emancipatie.

Het debat zal over verschillende roze onderwerpen gaan. Bijvoorbeeld de positie van de Amsterdamse homo- en transgenderpubers. Het probleem van lesbiennes die geen melding doen van geweldsincidenten. Ook zal er over de positie van roze ouderen en roze allochtonen gedebatteerd worden. 

COC-Amsterdam organiseert deze bijeenkomst om een duidelijk overzicht te geven van de standpunten van de verschillende partijen binnen de (deel)gemeenten. Dit is belangrijk omdat er in Amsterdam ongeveer 41.000 roze Amsterdammers stemgerechtigd zijn. Dat is volgens COC-Amsterdam een aanzienlijk kiezerspotentieel .

UvA Pride (een platform voor Holebi's aan de Universiteit van Amsterdam) organiseert een ander politiek debat in dezelfde week. Op vrijdag 12 Februari gaan onder andere wethouder Freek Ossel en Frank van Dalen met elkaar in debat. Discussiepunten bij dit debat zijn: Lokhomo's, De Gay Pride en Amsterdam als gay capitol. Dit debat gaat ook over studentenzaken zoals woningnood, en het niveau van het Amsterdamse hoger en wetenschappelijk onderwijs. 

Opvallend aan dit debat is dat Frank van Dalen en Hugo Scherff in discussie gaan. Scherff zegt over de gay pride: "Juist dan schrik je mensen af. Je geeft als homo de indruk dat het kennelijk normaal is om halfnaakt door de grachten te springen. Dat is funest voor homo's die zich best kenbaar willen maken, maar zich niet op dezelfde wijze willen manifesteren." Frank van Dalen is vanaf 2006 nauw betrokken bij de organisatie ProGay, die de Gay Pride elk jaar organiseert. 

Wil je bij een van deze bijeenkomsten zijn, kijk dan hieronder voor de locaties en de deelnemers:

COC-Amsterdam:
Het Roze Verkiezingsdebat is op woensdag 10 februari om 20.00 uur. Rozenstraat 14 in Amsterdam.
Met in het debat:
Oscar van der Voorn – Red Amsterdam
Wethouder diversiteit Freek Ossel – PvdA
Vera Bergkamp – D66, Vice-voorzitter/secretaris COC-Nederland
Robert Flos – VVD
Peter Kwint - SP
Eddy Meyer – VVD
Wytze Schouten – GroenLinks
Marijke Shahsavari-Jansen - CDA
Fenna Ulichki – GroenLinks
Ook zullen er vertegenwoordigers van de nieuwe partijen Trots op Nederland en Red Amsterdam aanwezig zijn.

Universiteit van Amsterdam:
Het UvA Pride politiek café vindt op 12 februari plaats in Club Roque, Amstel 178 en begint om 20.00 uur.
Met in het debat:
Wethouder Diversiteit Freek Ossel - PvdA
Oud-voorzitter COC Frank van Dalen - VVD
Lijsttrekker Hugo Scherff - Christenunie
Fjodor Molenaar - Groenlinks
Alexander Hammelburg - D66

JvdB