Als je in Nederland een café binnenloopt, is de kans groot dat je er een Grimbergen kunt bestellen. Is het niet van de tap, dan wel op fles. Vooral de Blond en de Dubbel vinden gretig aftrek, maar ook de tripel of speciale brouwsels zoals de cuvee de l’ Ermitage zijn erg gewild. Waar het bier vandaan komt is dan ook interessant om te weten, en daarvoor gaan we terug in de tijd….

Het is 1120 als Norbertus van Xanten een klooster sticht. De orde van de Norbertijnen. Omdat ze moeten leven in soberheid zullen de paters zelf in hun onderhoud moeten voorzien. Water was veelal vies en zeker niet goed drinkbaar. Daarom begon men in 1128 met het brouwen van bier. Het water wordt dan immers gekookt, waardoor je beter een biertje kon pakken. Een pater met een paar biertjes teveel op had het dan ook al snel bedacht: bier heeft meerdere functies. Het was een goed betaalmiddel voor de goederen die ze zelf niet konden maken , het was iets waar mensen van buiten af voor zouden komen en het was een mooi gebaar van gastvrijheid voor gasten die korte of langere tijd in het klooster verbleven. En voor de Norbertijnen was het vooral lekker!

De brouwerij heeft het echter niet altijd makkelijk gehad. Al in 1142 werd de brouwerij geplunderd, gesloopt en uiteindelijk in brand gestoken. Toch bouwden de paters dit telkens weer op. Helaas heeft de geschiedenis zich tijdens meerdere oorlogen herhaald en is zowel het klooster als de abdij herhaaldelijk afgebrand en opgebouwd. Wel telkens voorzien van de nieuwste technieken.

Het recept is altijd bewaard gebleven en doordat de paters zich meer op hun religieuze taken wilden richten is contact gezocht met brouwerij Maes (bekend van het pils) om het bier namens de paters te brouwen, en commerciëler te maken.

Grimbergen heeft vooral in Frankrijk een grote afzetmarkt gevonden, maar ook België en Nederland is het niet meer weg te denken. De smaak van Grimbergen is heel herkenbaar:

Grimbergen blond (6,7%) is okerblond van kleur, smaakt licht fruitig en heeft een volronde smaak. Grimbergen Dubbel (6,5%) wordt gekenmerkt door z’n dieprode Bourgogne-kleur. Dubbel smaakt bitter, maar heeft wat klanken van caramel. Persoonlijk is dit mijn favoriet. De Tripel-variant (9%) is een mooi blond biertje met een warme afdronk. De Grimbergen Tripel heeft een pittige, maar toch ook bitterzoete smaak. De reden hiervoor is dat er meerdere soorten hop worden gebruikt (voornamelijk zachte en bittere soorten).

Kom er gerust eens een proeven, maar bedenk wat de paters al hadden bedacht: een Grimbergen kent geen haast.

Proost!