Carnaval, ik ben er niet mee opgegroeid, dus in mijn hoofd overheerst het clichébeeld van lallende Brabo’s die een irritant laag niveau bereiken op vrij zinloze kutmuziek. En ik ben niet de enige. Nu ons eigen hossende volksfeest weer aanstaande is, hoor ik om mij heen mensen zeiken op iets waar ze duidelijk geen boodschap aan hebben. Met name Randstedelijke homo’s in mijn omgeving geven er graag op af. Want: ”Carnaval is niks voor homo’s, te lomp, te simpel en vooral te stijlloos.”

Ik vind dat nogal een hypocriete stellingname. Scheer de hele carnavallende mensheid maar over een kammetje wat zoek is. Geef ze allemaal hetzelfde bloemetjesgordijn en twee hele grote bloemkolen en hop dan zien ze er allemaal zo uit. Persoonlijk leef ik elk jaar vol enthousiasme toe naar het Eurovisie Songfestival, daar ben ik namelijk wel mee opgegroeid. Bij ons thuis keek je dat en dat was leuk, punt. Als ik mensen dan keihard hoor afgeven op dat vrolijke festijn denk ik ook weleens: ja, natuurlijk is het laag niveau met kutmuziek en moet je er wel veel bij drinken, maar ik vind dat leuk.

Of wat dacht u van een evenement als de GayPride? Dat is gewoon carnaval voor homo’s. Wij hebben het volledige concept afgekeken en doen ook een optocht met praalwagens, we gaan ook in elk beschikbare café heel veel drinken tot we scheel zien en daar komt dan ook automatisch allerlei gênant gedrag uit voort. Dan gaan bij ons ook die hendjes de lucht in en feesten we door tot ’s nachts na tweeën. En dat geeft niks, want dat vinden mensen leuk anders deden we het niet elk jaar en leefden we er ook niet naartoe.

Bij iedereen staat weer wat anders op de keukendeur. En geloof me, in de hoofden van heel veel mensen die elk jaar graag carnaval vieren overheerst het clichébeeld van gillende nichten in string die zichzelf schaamteloos vreselijk voor lul zetten op een boot die door de grachten van Amsterdam vaart. Ze vinden ons vast lomp, simpel en stijlloos. Wie geeft die mensen ongelijk?

N.B. Er zijn natuurlijk ook mensen die carnaval haten, het songfestival niet kijken en vreselijk afgeven op de jaarlijkse gaypride. Ze gaan ook liever niet naar koninginnedagfeesten en haten ZELFS de Libelle Zomerweek en de Prinsengrachtconcerten. Die mensen wens ik veel sterkte en plezier met hun anonieme online bridgeverslaving.