"Ik had me voorbereid op veel negatieve reacties. Voor een klein dorpje als Ell is het op zijn minst vooruitstrevend te noemen dat ik als homo ben uitgeroepen tot Prins," aldus Henri Verstappen (30). Normaal bestaat het prinsenpaar uit een Prins en een Prinses.Prinses

"Nu kom ik bij Roy, mijn steun en toeverlaat. ‘Prinses’ kan ik hem niet noemen en ook al is niet iedereen het ermee eens: hij is mijn Prins", zei Verstappen tijdens zijn toespraak bij de uitroeping tot Prins Carnaval enkele weken geleden. Hij ging er vanuit dat hij negatieve reacties zou krijgen. "Met die toespraak wilde ik de mensen het gras voor de voeten wegmaaien."

Meevaller
Maar gelukkig viel het allemaal bijzonder mee voor de homoseksuele Prins. "In de zaal viel een abrupte stilte nadat ik die woorden uit had gesproken. Daarna kregen we echter een staande ovatie, de mensen reageerden echt heel positief. Veel mensen werden ook emotioneel toen ik mijn ‘Prinses’ voorstelde, er zijn heel wat tranen gelaten."

Emotioneel

De verkiezing maakte sowieso erg veel emoties los bij het jonge stel. Voor twee gezonde Limburgse jongens is het namelijk een ware droom die uitkomt. "Toen we een maand een relatie hadden, vertelde Henri dat hij misschien wel verkozen zou worden tot Prins Carnaval. We lagen op dat moment in bed en ik wist niet wat ik hoorde." Nu kan Kuijpers (33) er hard om lachen. "Maar we hebben toen samen een potje liggen janken."

Beiden hopen al sinds hun jeugd ooit carnavalsprins te mogen worden. Wel was Henri soms bang dat zijn homoseksualiteit in de weg zou staan. "Eerder dacht ik erover om misschien een goede vriendin te vragen als mijn Prinses. Maar dan was ik niet trouw gebleven aan mezelf."

Gewoon blijven
Het stel denkt dat het feit dat ze zo goed worden geaccepteerd ook komt doordat ze hun bijzondere Prinsenschap niet exploiteren en vooral heel gewoon zijn gebleven. "Als we heel extreem op het podium hadden gestaan in flamboyante roze pakken, was er wellicht anders gereageerd", beseft de partner van de Prins. "We gaan niet de spot drijven met onze geaardheid en overdreven doen. We zijn gewone dorpse jongens, maar toevallig houden we van elkaar."

Ook Lelystad krijgt dit jaar voor het eerst een homoseksuele Prins Carnaval. Carnavalsvereniging De Oostvaarders heeft Wim Botter uitgekozen tot Prins Neptunus XXXVIIIste. Het is niet bekend of hij zijn Prinses ook heeft ingeruild voor een Prins.