Wat belangrijk was, was dat er kennelijk toch ergens een gevoelige snaar werd geraakt. Vooral als ik mezelf voordeed als iemand die zich helemaal niet kan vinden in de huidige homoseksuele stereotypering. Ik kon dan lekker trappen, rellen en er op los prikken. Zo haatte ik homo’s, vond ik het een goed plan om homo’s allemaal in hun eigen land te laten wonen, waren homo’s mijns inziens seksverslaafde, verwijfde, debiele evolutionaire dissonanties. Wie mij werkelijk kent weet dat ik daar niks van meen. Wat echter des te stuitender was, was dat menig lezer zich er wel in kon vinden.

Blind door overtuiging van eigen gelijk werd de vaak ironische toon in mijn stukken over het hoofd gezien en nam men ruime reacties de tijd om met grote knikken te beamen wat ik had opgeschreven. Schokkend.

Ik blijf het elke dag lezen, in reacties op de site, in nieuwsberichten, van mensen op straat: homohaat door homo’s zelf, het afzetten tegen stereotypes, het niet willen identificeren met de grote groep gay-pride homo’s uit angst in een hokje te worden geplaatst en gediscrimineerd te worden. Ik denk dat het overbodig is om andermaal uit te leggen dat het effect het tegenovergestelde is: als homo’s elkaar zelf al niet mogen en de kop verbaal inslaan, elkaar de ruimte niet gunnen om te zijn wie je wil zijn, of zelf te kiezen voor mannelijkheid, vrouwelijkheid, kleding, stamkroeg en feestdagen, hoe moeten hetero’s dat ons dan ooit gaan gunnen.

Hoe kunnen wij om gelijke behandeling en respect vragen als we die essentiële dingen zelf niet eens kunnen tonen jegens andere homo’s.

Niemand verwacht van je dat je je identificeert met de Gay Pride, Paul de Leeuw, Toppers, travestie, wapperende handjes, snorren en leren broeken. Maar ga er in godsnaam ook niet tegenaan lopen schoppen, want daarmee schop je net zo hard tegen jezelf. Uiteindelijk is het namelijk exact dezelfde vrijheid die het mensen mogelijk maakt zich op extravagante wijze te uiten en die het andere mensen mogelijk maakt een biertje in een rustig café te drinken en niet deel te nemen aan die extravagantie. En als je roept dat die extravagantie jouw emancipatie in de weg zit, denk dan nog eens goed na over de nauwe samenhang tussen emancipatie en intolerantie.

Vaarwel.

Noot van de redactie: we hebben de afgelopen jaren ontzettend van de columns van Mickey genoten. We bedanken hem voor zijn inzet en de stuk-voor-stuk sterke columns die hij voor Gay.nl geschreven heeft.