Scherff deed zijn uitspraken na afloop van het debat tussen hem en VVD-Amsterdam-kandidaat Frank van Dalen. Scherff zei ook geen subsidie aan HIV-healings te willen geven, mocht hij dat voor het zeggen krijgen: "Bidden is iets tussen jezelf en god, daar is geen geld voor nodig".

Tijdens het debat ging het veel over religieus onderwijs. Van Dalen is groot voorstander van verplichte COC-voorlichting op iedere middelbare school over homoseksualiteit. Scherff was het daar niet mee eens. "De deur blijft gesloten voor het COC omdat die organisatie christenen steeds op negatieve manier in het nieuws brengt. Daarbij zijn er lespakketten beschikbaar van bijvoorbeeld Different, gemaakt door homoseksuele christenen."

Volgens Van Dalen draait van die lespakketten 'je maag om'. De VVD-er kreeg bijval van een christen uit de zaal. De spreker zei dat het lespakket 'jonge homo's de vernieling in helpt'.

Van Dalen deed Scherff het voorstel om samen voorlichting te geven op zwaar-christelijke school De Passie. Scherff zei dat hij ging kijken of dit mogelijk is, maar 'ik weet niet of ze jou daar binnen laten'.

---Update 17 februari 2010---
Hugo Scherff: "Dat bidden het enige is dat je nodig hebt, heb ik niet zo gezegd. Het is zeker raadzaam om medicijnen te gebruiken om schadelijke gevolgen aan te pakken. Maar god kan inderdaad alles, dus ook het genezen van HIV. Er zijn verhalen van mensen met kanker waartegen de dokter zei dat ze nog twee weken te leven hadden, die later waren genezen. De vraag of HIV een ongeneeslijke ziekte is, vind ik lastig. Ik denk dat bidden in genezing kan resulteren".

KS