CDA'er Van Bijsterveldt belooft de erfenis van Plasterk 'goed te borgen'. Ze zegt tevens dat de afgezwaaide PvdA-er 'enorme stappen heeft gezet'. 

Waarom minister Rouvoet als nieuwe minister van OCW (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) zich net als Plasterk zelf gaat bezig houden met de emancipatieportefeuille, is omdat het meer verwantschap zou hebben met het huidige pakket van Van Bijsterveldt.

Kritiek
Er werd uit verschillende maatschappelijke hoeken kritisch gereageerd op het bericht dat Rouvoet verantwoordelijk zou gaan worden voor 'homozaken'.

Minister Rouvoet zei tegen RTLZ geen voorkeur, taboe of claim te hebben op portefeuilles en dus ook niet op de emancipatieportefeuille, waar ook homo-emancipatie onder valt. Binnen de ChristenUnie is homoseksualiteit nog altijd een gevoelig onderwerp maar "voor mij is het geen issue", zei Rouvoet.

Hij kon nog niet zeggen of de uitgewerkte plannen van het ministerie van OCW om tijdens de Gay Pride mee te varen inderdaad uitgevoerd gaan worden. "Er zijn andere belangrijke onderwerpen op dit moment." Voorgaande twee jaren stond minister Plasterk op een boot van OCW.

KS